www.aurorebelot.com

Verlaging vennootschapsbelasting dan toch niet budgetneutraal?

Het Rekenhof plaatst vraagtekens bij de verlaging van de vennootschapsbelasting die de federale regering invoert. De regering zei altijd dat deze belastingverlaging budgetneutraal zou zijn, maar het Rekenhof heeft daar twijfels bij.    

Volgend jaar verlaagt de vennootschapsbelasting van 34 naar 29 procent. Tegen 2020 zou de vennootschapsbelasting verder moeten dalen naar 20 procent. Maar volgens het Rekehof heeft de regering "onvoldoende aandacht besteed aan een aantal factoren, waarvan de weerslag op de belastbare basis de budgetneutraliteit in het gedrang kan brengen". Zo zegt het Rekenhof dat er gebruik gemaakt is van "verouderde gegevens en momentopnames".

Het Rekenhof raadt de regering dan ook aan haar huiswerk opnieuw te doen. "Gezien het belang van deze hervorming is het volgens het Rekenhof aangewezen de berekening te actualiseren op basis van de gegevens van het aanslagjaar 2016." Die zijn al beschikbaar, klinkt het.

De regering krijgt tweede zit

Oppositiepartijen Groen en SP.A schieten meteen met scherp. "De regering krijgt van het Rekenhof een tweede zit", zegt Kristof Calvo van Groen. "Bovendien klaagt het hof een gebrek aan transparantie aan. Dit bevestigt dat het zomerakkoord bricoleerwerk is."

"De minister overschat al drie jaar de opbrengst van de maatregelen en heeft ook nu weer de boel belazerd. Een pijnlijk herexamen", klinkt het bij Karin Temmerman van SP.A. 

Van Overtveldt ziet geen probleem

Federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ziet echter ook heel wat positieve zaken in het rapport van het Rekenhof. "Het Rekenhof bevestigt de hogere economische groeicijfers, de verbetering van de begroting en de ingezette daling van de schuldgraad", klinkt het.

"Het Rekenhof zegt dat de hervorming rekening houdt met een veiligheidsmarge en bovendien zelfs geen positieve terugverdieneffecten in rekening brengt." 

Meest gelezen