Video player inladen...

Zaak-Puigdemont krijgt vervolg op 4 december: dan pleiten advocaten

De raadkamer in Brussel heeft vandaag nog niet beslist of de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en zijn vier ministers moeten overgeleverd worden of niet. De advocaten zullen pleiten op 4 december. Het parket heeft wel gevraagd om de afgezette minister-president en zijn vier ministers over te leveren. "Er is niets beslist vandaag", hebben de advocaten laten weten na de zitting.

De raadkamer heeft zich vandaag gebogen over de vraag van Spanje om de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier van zijn ministers over te leveren. De internationale pers is massaal aanwezig. 

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont wordt in Spanje vervolgd voor een aantal zware misdrijven, zoals rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Daarvoor riskeert hij tot 25 jaar cel. Om hem in Spanje te kunnen vervolgen heeft Spanje aan ons land gevraagd om Puigdemont over te leveren. Over die vraag heeft de Brusselse raadkamer zich gebogen. Puigdemont zelf zou aanwezig geweest zijn op de zitting, maar is door niemand gezien.  Naar alle waarschijnlijkheid zijn ze via de ingang voor de gedetineerden het justitiepaleis binnengebracht. 

Advocaten: "Geen sprake van corruptie of ambtsverzaking. Dat is door de procureur bevestigd"

Na de zitting achter gesloten deuren die meer dan een uur duurde, hebben de advocaten van Puigdemont en zijn vier ministers een korte verklaring voor de pers afgelegd. Een beslissing is nog niet gevallen, maar het parket vraagt om de vijf over te leveren. De advocaten zullen pleiten op 4 december, dan wordt de zaak verdergezet. "Naar Belgisch recht is er geen sprake van corruptie of ambtsverzaking. Dat is door de procureur bevestigd", hebben de advocaten van de vijf Catalanen gezegd. De procureur vraagt een herkwalificatie naar samenspanning van ambtenaren, want rebellie en opruiing bestaan niet in het Belgische wetboek.

Het Brusselse parket wil verder geen commentaar geven om de sereniteit van de debatten te behouden en om de lopende procedure niet te hypothekeren.  Dat heeft het parket gezegd op een persconferentie.

Meest gelezen