Zeep gemaakt van menselijk vet kopen? Het kan in deze pop-upwinkel in Gent

In Gent heeft "Schuldfabrik" de deuren geopend, een pop-upwinkel en kunstproject van Julian Hetzel die zeep maakt van menselijk vet. Daarmee wil hij het schuldgevoel van de Westerse levensstijl wegspoelen én valoriseren.

Vet afkomstig van mensen: velen huiveren bij de gedachte het op hun huid aan te brengen, maar toch gebruikt Julian Hetzel precies deze grondstof om zeep te maken voor zijn kunstproject "Schuldfabrik". Dat heeft gisteravond als een pop-upwinkel de deuren geopend op een steenworp van het Gravensteen in Gent.

Met de zeep gaat Hetzel op zoek naar een manier om het schuldgevoel van de overdadige Westerse levensstijl weg te spoelen én te valoriseren. De Duitse kunstenaar kent schuld zowel een morele als een economische betekenis toe, namelijk "schuldig zijn" en "schulden hebben". In "Schuldfabrik" verkent hij het conflict tussen deze interpretaties.

Liposuctie

"De zeep is van echt menselijk vet gemaakt", zegt Justine Boutens van kunstencentrum Campo dat Hetzel heeft uitgenodigd. "Hij heeft hiervoor een oproep in Nederland en Duitsland gelanceerd en 2 ziekenhuizen waren bereid vet van liposucties te leveren. Daaraan waren uiteraard voorwaarden verbonden. Zo moesten de patiënten hun toestemming geven en mochten ze zelf geen geld ontvangen."

Het is de eerste keer dat Hetzel met "Schuldfabrik" in België neerstrijkt. Eerder ging hij op tournee in Nederland en Duitsland. "Enerzijds is het een gewone winkel waar iedereen kan binnenlopen om de zeep te kopen of de handen te laten wassen", zegt Boutens. "Anderzijds kan wie een ticket koopt een parcours achter de schermen afleggen. Daar komt het productieproces van de zeep aan bod, maar ook morele vragen over de Westerse decadentie."

Disclaimer

De stukken zeep kosten ongeveer 20 euro per stuk. "Je kan de zeep in principe echt gebruiken, maar er staat wel een juridische disclaimer op die stelt dat je in de eerste plaats een kunstwerk koopt en geen gebruiksproduct", benadrukt Boutens.

"Schuldfabrik" heeft zijn tenten opgeslagen in de Burgstraat 18 K in Gent. De pop-upwinkel is open tot en met 25 november.

Meest gelezen