12 mensen met pedofiele gevoelens in behandeling na start hulplijn

Al zeker 12 mensen met pedofiele gevoelens zijn in behandeling, een half jaar na de start van de Vlaamse hulplijn "Stop it Now!". Dat schrijft Het Nieuwsblad. In totaal kreeg de anonieme hulplijn de voorbije zes maanden meer dan 230 oproepen of mails. 

Op 19 mei ging de Vlaamse hulplijn "Stop it Now!" van start, een preventieproject dat seksueel kindermisbruik wil voorkomen. Door een laagdrempelige hulplijn te installeren wil het project een luisterend oor zijn voor iedereen die met pedofiele gevoelens zit. Maar ook de directe omgeving van de doelgroep kan de hulplijn contacteren: partners, vrienden en familie, en betrokken  professionals.

En wat is de evaluatie van de hulplijn na zes maanden? 231 mensen namen contact op, onder hen vooral mensen die zelf pedofiele gevoelens hebben. "Maar de laatste maanden zien we dat ook meer en meer mensen uit de directe sociale omgeving contact opnemen,” zegt Minne De Boeck, criminologe van het Universitair Forensisch Centrum en projectverantwoordelijke van “Stop it Now!”. “Het gaat om vrienden, partners, familieleden en collega's die zich zorgen maken over het gedrag of de gevoelens van een andere." 

Het is goed dat zoveel mensen ons vinden, die anders niet de stap hadden gezet om hulp te zoeken.

Minne De Boeck van "Stop it Now!"

Van die 231 mensen werden er in totaal 20 doorverwezen naar een gespecialiseerd centrum. En 12 onder hen laten zich intussen behandelen. De Boeck is tevreden: “Het is goed dat zoveel mensen ons vinden, die anders niet de stap hadden gezet om hulp te zoeken.”

Een tiende van de meldingen gaat overigens over het bekijken van kinderporno. “Zo’n meldingen moeten anders aangepakt worden. De medewerker aan de hulplijn gaat wijzen op het feit dat het gaat om strafbare feiten. Maar we bevestigen hen ook in het feit dat ze hulp zoeken. We willen in de toekomst nog manieren vinden om ze te motiveren om anoniem en vertrouwelijk hulp te zoeken," aldus De Boeck. 

Meest gelezen