Akkoord over EU-begroting 2018: minder geld voor Turkije

De onderhandelaars van het Europees Parlement en van de EU-lidstaten hebben na 16 uur onderhandelen een akkoord bereikt over de Europese begroting voor 2018. Opvallend is dat er minder geld wordt uitgetrokken voor kandidaat-lidstaat Turkije. Er gaat wel meer geld naar veiligheid en de strijd tegen de jeugdwerkloosheid.

Het parlement en de Raad zijn overeengekomen dat er in 2018 voor een totaalbedrag van 144,7 miljard euro betalingen mogen worden gedaan, de financiële engagementen (voor volgend jaar of later) mogen niet meer dan 160,1 miljard euro bedragen. Beide bedragen liggen hoger dan vorig jaar, toen het ging om respectievelijk 134,5 en 157,9 miljard euro.

Eurocommissaris voor Begroting Günther Oettinger meent dat de nieuwe begroting "meer jobs, meer groei en meer investeringen" zal opleveren. Er wordt onder meer 105 miljoen euro extra uitgetrokken voor onderzoek en innovatie, kmo's en het Erasmus-programma voor studenten. Naar de strijd tegen jeugdwerkloosheid in Europa gaat 116 miljoen euro extra. 

Daarnaast wordt er bijkomend geïnvesteerd in veiligheid, benadrukte hoofdrapporteur voor het parlement Siegfried Muresan (Europese Volkspartij). Agentschappen als Europol (politiesamenwerking), Eurojust (gerechtelijke samenwerking) en EASO (samenwerking in asielkwesties) worden versterkt. En er gaat meer geld naar samenwerking met de oostelijke en zuidelijke buren van de EU en de westelijke Balkan.     

"We hebben het gevoel dat Turkije wat afdrijft van de EU-standaarden"

Turkije gaat dan weer op het strafbankje. Europa schroeft de budgetten voor de kandidaat-lidstaat flink terug. "We hebben het gevoel dat Turkije wat afdrijft van de EU-standaarden. Er gaat 105 miljoen euro af van de begroting voor Turkije. Bijkomend zetten we 70 miljoen euro in de reserve. Als er weer toenadering komt tot EU-normen op vlak van persvrijheid, meningsvrijheid en dergelijke, dan wordt er meer geld ter beschikking gesteld", aldus Muresan.   

Het is nu aan de Raad en aan het Europees Parlement om het akkoord binnen de twee weken te bekrachtigen. Het parlement zal dat doen tijdens de plenaire vergadering van 30 november in Brussel.

Meest gelezen