Bart De Wever herverkozen voor een vijfde termijn als N-VA-voorzitter

Bart De Wever is herverkozen als N-VA-voorzitter, met 98,46 procent van de stemmen. Dat is bekendgemaakt op de partijraad van de N-VA. De Wever was de enige kandidaat en start zijn vijfde termijn als partijvoorzitter.

De partijraad van de N-VA had in september een uitzondering op de interne regel toegestaan die zegt dat "men na twee opeenvolgende termijnen voor de functie van voorzitter niet opnieuw kan kandideren". 

"De partij heeft vooral een signaal van eendracht naar de komende verkiezingen toe en mij de verantwoordelijkheid willen geven", zegt De Wever aan VRT NWS, en hij wuift de kritiek op zijn vijfde ambtstermijn weg. "Iemand die geen lidkaart van de N-VA heeft, hoeft zich toch geen zorgen te maken over onze interne keuken."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Bart De Wever leidt de N-VA al sinds 2004, toen hij Geert Bourgeois opvolgde die minister in de Vlaamse regering was geworden. Toen de partij zich in 2008 loskoppelde van het kartel met CD&V leek de toekomst aanvankelijk erg somber. Maar bij Vlaamse verkiezingen van 2009 brak de N-VA door en in de loop van de daaropvolgende jaren werd de opmars voortgezet. Op de groei van de partij lijkt geen maat te staan en daar is de populariteit van de partijvoorzitter niet vreemd aan.

Vriend en vijand noemen De Wever ook een prima strateeg. Hij loodste zijn partij de "herstelregering-Michel I" binnen, met Vlaamse nationalisten op oer-Belgische posten als Binnenlandse Zaken en Defensie. De communautaire agenda moest daarvoor wel in de koelkast; veiligheid, migratie en siciaal-economisch herstel stonden voortaan hoog in het vaandel.   

In de aanloop naar de volgende verkiezingen kondigde De Wever trouwens al aan dat zijn partij het communautaire niet als campagnethema zal uitspelen. Eind volgend jaar is er een eerste test bij de gemeenteraadsverkiezingen. In zijn thuisstad Antwerpen neemt De Wever het dan op tegen "Samen", het samenwerkingsverband van Groen en SP.A, en tegen CD&V-vicepremier Kris Peeters. 

Meest gelezen