Videospeler inladen...

Colruyt gaat slachthuizen ook zelf controleren

Na de verschillende onthullingen over dierenmisbruik in onder meer de slachthuizen in Tielt en Izegem, heeft Colruyt besloten om de slachthuizen waarmee wordt samengewerkt voortaan ook zelf te controleren. Dat schrijft De Standaard.  De supermarktketen wil dat de slachthuizen ook een aantal regels over dierenwelzijn in acht nemen.  

Heel wat consumenten zullen zich waarschijnlijk nog wel de beelden herinneren die dierenrechtenorganisatie Animal Rights enkele maanden geleden de wereld instuurde. Beelden die gemaakt werden in het varkensslachthuis in Tielt, het runderslachthuis in Izegem maar onlangs ook in een kippenbedrijf in Wingene. Dieren werden er mishandeld, met het naleven van de regels op dierenwelzijn leek een loopje te worden genomen.

Omdat Colruyt na de onthullingen heel wat vragen kreeg van klanten die verontwaardigd waren, startte de supermarktketen eind vorige maand met een eigen controleronde. "De 25 slachthuizen waarmee we samenwerken, zullen onaangekondigd worden gecontroleerd door een extern bureau", zegt Stefan Goethaert, directeur bij Colruyt Group. "Nog voor het einde van het jaar moeten die eerste controles achter de rug zijn, waarna er een evaluatie zal volgen en de slachthuizen aanpassingen zullen moeten doorvoeren als dat nodig zou zijn. Maar het kan ook zijn dat we de samenwerking met een leverancier stopzetten." Volgens Goethaert reageren de slachthuizen alvast positief op het project. 

Maar wil Colruyt dan eigenlijk de rol van de overheid overnemen, want die voert toch ook controles uit? "Dat is zeker niet de bedoeling", antwoordt Goethaert."Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft recent een convenant afgesloten met Febev, de federatie van slachthuizen. Maar niet alle slachthuizen waar we mee samenwerken zijn lid van die federatie en het convenant geldt bovendien ook alleen maar in Vlaanderen. Onze extra controles zijn dus complementair, omdat we natuurlijk wel voort bouwen op de regels van de overheid." 

"We moeten ervoor zorgen dat er meer transparantie komt in de sector", besluit Goethaert. "Ik geloof dat als we ervoor kunnen zorgen dat die op een duurzame en correcte manier wordt uitgebouwd, er nog een toekomst is voor de vleessector en voor vlees."

In een reactie laat supermarktketen Carrefour  intussen weten, dat ook zij al "verschillende jaren dergelijke controles laten uitvoeren met de bedrijven waarmee wordt samengewerkt."

Meest gelezen