Nicolas Maeterlinck

Crombez: "Ik wil absoluut de verkiezingen winnen, maar ik weet niet of dat zal lukken"

Een klein jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen oogt de toekomst van de SP.A somber. De slechte peilingen veroorzaken beroering binnen de partij, en ook voorzitter John Crombez houdt zijn hart vast. "Ja, ik lig er wakker van", bekent hij in een interview met De Standaard. 

In een peiling in Franstalig België, afgelopen zomer,  dook de SP.A onder de 10 procent, een zware psychologische klap. De militanten en mandatarissen reageerden geschokt en wezen met een beschuldigende vinger naar de wanpraktijken bij de Franstalige socialisten. "Wij delen mee in de klappen, ook al gruwen we van die praktijken", klonk het toen. 

Dé vraag waar de analisten zich dan ook gretig over buigen: kan de partij het tij nog keren? SP.A-voorzitter Crombez beseft zelf hoe moeilijk het wordt, en ligt er naar eigen zeggen 's nachts wakker van. "Ik wil absoluut de verkiezingen winnen. Maar ik weet niet of dat zal lukken, omdat het onvoorspelbaarder is dan ooit."

Dat voorzitter worden in deze voor zijn partij barre tijden, een hondenstiel zou zijn, besefte hij al vóór hij eraan begon. "Toen ik twee jaar geleden voorzitter werd, wist ik dat de Everest moest worden beklommen. Daarom heb ik zo lang nagedacht of ik dit wel wilde doen.  Ik wist ook dat de partij drastisch moest veranderen, dat ze weer op de kaart moest worden gezet."

En als voorzitter ken ik "mijn sterktes én zwaktes", geeft hij ook toe. "Het voorzitterschap is voor mij geen natuurlijke gave. Mijn zwakste punt is dat ik de dingen te veel wil uitleggen. De samenleving is erg complex. Je komt makkelijker in het nieuws door iemand verbaal de kop in te slaan. Het loont om hard, vuil en bits te zijn. Misschien geeft zo'n aanpak mijn partij in de peilingen wat zuurstof. Ik weiger dat, ik ben geen volksmenner."

Maar ondanks de niet zo optimistische vooruitzichten blijft Crombez proberen om de partij in rustiger en gunstiger vaarwater te krijgen. "90 procent van mijn activiteiten komt niet in de media. In de jeugdzorg, bejaardenzorg steek ik ook veel tijd. En al heeft dit met het winnen van de verkiezingen niets te maken, wil ik me als politicus daarover ontfermen. Bij mensen het geloof herstellen dat ze kunnen terugvechten, kan heel lastig zijn, maar ook verrijkend."

Meest gelezen