Diamantbedrijven hielden honderden miljoenen winst verborgen

De diamantbedrijven in ons land hielden jarenlang honderden miljoenen euro’s winst verborgen voor de fiscus. Dat blijkt uit berekeningen van De Tijd. Sinds de komst van de karaattaks dit jaar worden diamantbedrijven belast op hun omzet en niet langer op hun winst. Die winst blijft voortaan dus buiten schot en dat is te zien in de cijfers. De karaattaks brengt overigens wel degelijk geld in het laatje.

Sinds dit jaar is de karaattaks actief. De belasting die de federale regering invoerde, houdt een belangrijke fiscale verandering in. Vroeger werden diamantbedrijven belast op de winst die ze maakten, maar onder meer door mist te spuien rond hun diamantvoorraden kwam de winst zo laag uit dat er nauwelijks belastingen moesten worden betaald.

Met de karaattaks veranderde dat. Voortaan moeten diamantbedrijven belastingen betalen op hun omzet. Die is veel moeilijker te manipuleren, want de sector houdt alle transacties bij en die duiken natuurlijk op in de omzet. Er zijn nog wel aftrekposten, maar er is een minimum: 0,55 procent. De overheid is dus zeker van een minimuminkomst en de diamantsector weet waar hij fiscaal voorstaat. En de karaattaks brengt op. De belastinginkomsten zijn verdrievoudigd sinds de invoering, weet De Tijd.    

Maar de karaattaks heeft ook een opvallend nevenverschijnsel. Sinds de invoering maken diamantbedrijven blijkbaar plots 12 keer meer winst. Die winst is er natuurlijk altijd geweest, maar nu de sector niet meer belast wordt op de winst, heeft het geen zin om die nog te verstoppen in belastingparadijzen als Dubai. De sector hield die winst dus jarenlang kunstmatig uit de boeken door fiscale optimalisatie. Een principe dat weliswaar niet illegaal is.

Van Overtveldt: “Tevreden over karaattaks”

Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is de karaattaks een zeer goede zaak. “We zijn erg tevreden dat de karaattaks 50 miljoen meer opbrengt dan we erop hadden gekleefd.”

Dat de diamantbedrijven meer winst aangeven heeft volgens Van Overtveldt te maken met de rechtszekerheid die werd gecreëerd. “Het feit dat we meer rechtszekerheid hebben gecreëerd voor de sector, heeft als resultaat dat zij hun winsten nu op een natuurlijke manier naar boven laten komen. Er waren veel discussies en rechtszaken over hoe groot hun winst nu eigenlijk was. Het nieuwe systeem neemt al die onzekerheden weg, het gevolg is dat er meer winst naar boven komt.” 

Hoeveel geld de staat is misgelopen, daar kan Van Overtveldt geen bedrag opplakken. Hij vindt het vooral jammer dat het lang geduurd heeft vooraleer er een systeem zoals de karaattaks ingevoerd werd. "Als zou blijken dat een van de diamantbedrijven de wet heeft overtreden, heeft de fiscus mogelijkheden om op te treden", aldus Van Overtveldt.

Meest gelezen