Videospeler inladen...

Groen wil welvaartsgarantie voor iedereen: "Van droom naar daad met basisinkomen"

Oppositiepartij Groen wil een welvaartsgarantie die iedereen moet wapenen tegen de armoede. Dat heeft de partij gezegd op een congres, waar iedereen welkom was. "Hiermee gaan we van droom naar daad met het basisinkomen."

Concreet wil Groen dat iedereen automatisch een extra financiële bijdrage krijgt wanneer het inkomen van iemand plots zakt onder een bepaalde grens. Die grens zou dan de armoedegrens zijn. 

"Het is voor iedereen", benadrukt voorzitster Meyrem Almaci aan VRT NWS. "Dit zou kunnen dienen voor mensen die nu al in de armoede zitten, voor gepensioneerden die niet rondkomen, voor mensen die overwegen om een eigen zaak op te starten of voor iemand die plots extra moet zorgen voor de ouders of kinderen. Dit geeft hen de garantie dat ze niet in de armoede zullen belanden. Het gaat om het fundamentele idee van het basisinkomen dat wij nu haalbaar maken."

Vertrouwen

Naast de welvaartsgarantie pleit de partij ook voor een "sterke overheid, die vertrouwen geeft aan de burgers". "Het is belangrijk dat wij als partij onze ideeën regelmatig kritisch tegen het licht houden", zegt Almaci nog. "Het ging hier om een open congres, dus iedereen mocht mee debatteren."

"We merken dat het verhaal rond hoop en vertrouwen - dat we al enkele jaren uitdragen - op straat merkbaar is. Mensen hebben nood aan hoop en perspectief en zijn de bullebakkerij beu. Wij zijn de partij die dat perspectief biedt."

Meest gelezen