Videospeler inladen...

Libanese premier Hariri ontmoet Macron

De Libanese premier Saad Hariri is vanuit Saudi-Arabië naar Frankrijk gereisd en heeft president Macron ontmoet. Hariri stapte twee weken geleden op omdat hij zich bedreigd voelde. Sindsdien was er speculatie over zijn bewegingsvrijheid.

Rond 7 uur vanmorgen is Hariri met zijn privévliegtuig geland op de luchthaven van Bourget nabij de Franse hoofdstad Parijs, samen met zijn vrouw.  Kort voor zijn vertrek in Riyad had hij nog getweet dat de geruchten dat hij tegen zijn wil werd vastgehouden, onzin waren. 

De ontslagnemende premier Hariri is in Frankrijk op uitnodiging van president Emmanuel Macron. Die heeft hem vanmiddag op het Elysée ontvangen. Macron heeft de afgelopen week bemiddeld in het conflict en bracht zelfs een verrassingsbezoek aan Riyad. Hariri heeft ook een huis in Parijs.  

Hommeles met Berlijn

Intussen heeft Saudi-Arabië zijn ambassadeur teruggeroepen uit Berlijn. Dat is een reactie op uitspraken van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel. Die suggereerde dat de bemoeienis van Saudi-Arabië een gevaar inhoudt voor de hele regio. 

In Libanon zelf vragen alle partijen dat hij terugkomt.  Ook Hezbollah, de beweging die banden heeft met Iran en door Saudi-Arabië geviseerd wordt. Het ontslag van Hariri is nog altijd niet aanvaard

Woensdag terug naar Libanon

Hariri zal de komende dagen naar Libanon terugkeren om deel te nemen aan de viering van de Onafhankelijkheidsdag woensdag. Dat zei Hariri tegen de pers in Parijs na zijn ontmoeting met Macron. Hariri zou ook zijn politiek standpunt duidelijk maken bij zijn aankomst in Libanon.

Hariri legde een korte verklaring af in het Frans en Arabisch. "Zoals u weet, heb ik ontslag genomen, over deze zaak zullen we praten in Libanon.” Verder bedankte Hariri Frankrijk voor de "positieve politieke rol" dat het uitvoert in het Midden-Oosten.

AFP or licensors

Meest gelezen