AP2009

Johnny Hallyday in en uit het ziekenhuis

Johnny Hallyday heeft vandaag het ziekenhuis Georges-Bizet opnieuw mogen verlaten. Eerdere berichten na zijn opname, enkele dagen geleden, klonken verontrustend. Bovenop en allicht ten gevolge van de longkanker, waar hij al een tijd aan lijdt, ervaart de Franse rocker met Brusselse roots, zware ademhalingsproblemen. In het verleden stelde zijn dochter, actrice Laura Smet, de wereld meestal gerust als haar vader naar het ziekenhuis moest. Maar nu lijkt de situatie bijzonder ernstig.  

Johnny Hallyday is 74 en werd enkele dagen geleden met spoed opgenomen in het Georges Bizet-ziekenhuis in Parijs. Intussen mocht hij weer naar huis. De laatste openbare verschijning van de zanger, die waanzinnig populair is in de Franstalige wereld, maar daarbuiten nagenoeg onbekend, dateert al van tijdens de zomer, toen hij met die andere Franse rocker Eddy Mitchell optrad in ''Vieux Canailles". Eddy Mitchell heeft een bezoek gebracht aan zijn spitsbroeder in het ziekenhuis, en toonde zich achteraf pessimistisch.

Megaster en societyfiguur

De tijd van de megalomane stadionconcerten is al ruim een jaar voorbij voor Hallyday. Hij trad ook verschillende keren op in het Koning Boudewijnstadion. Dat veroorzaakte steevast zware verkeersproblemen. Veel Vlamingen kwamen er evenwel niet. Tijdens zijn laatste concert in België eind maart 2016, in Paleis 12, bracht hij nog hulde aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Zaventem. Johnny stelde zijn publiek niet vaak teleur, meestal ging hij er op het podium met volle inzet, veel energie en nogal wat bombast tegenaan. Zijn laatste tournee heette overigens "Rester vivant"...   

Johnny was bijna een ketje

Johnny Hallyday is geboren in Parijs als Jean-Philippe Smet, zijn vader Léon kwam uit Brussel. Omdat zijn moeder een Franse is, kreeg de zoon de Franse nationaliteit. In 2005 deed Johnny een vergeefse poging om de Belgische nationaliteit te verwerven, wellicht om fiscale redenen.

In de jaren zestig moest Johnny het Franse antwoord vormen op de Amerikaanse rock-'n-rollers, hij werd een soort blonde blauwogige Elvis Presley. Alleen in de vroege jaren zestig haalde hij in Vlaanderen en Nederland de eerste plaats van de hitparade, met "Tes tendres années" en "Pour moi la vie va commencer". Zijn platen haalden miljoenenoplages en hij kreeg meerdere officiële onderscheidingen.

Zijn meest iconische nummer "Que je t'aime" uit 1969, een brok zuivere muzikale passie, raakte bij ons niet eens in de top 30. Nu, wat moet je ook aanvangen met een zin als "mon corps sur ton corps, lourd comme un cheval mort"? Vlamingen hebben overigens redenen om boos te zijn op Johnny. In 1966 had "My crucified Jesus" de internatioanle doorbraak van Ferre Grignard moeten betekenen. Maar de platenfirma opteerde voor de Franse versie, "Cheveux long et idées courtes", door Hallyday, met een totaal andere belachelijke tekst die helemaal inging tegen wat onze Ferre propageerde.  

In 1965 trouwde Hallyday met de ook blonde Sylvie Vartan, een zangeres met Bulgaarse roots. Het was het droomkoppel van de jaren zestig. Hun zoon David Hallyday is ook actief als zanger. Het huwelijk hield vijftien jaar stand. In de jaren tachtig had Johnny een relatie met actrice Nathalie Baye, met haar kreeg hij zijn dochter Laura. Een leven vol tabak en alcohol eiste vanaf begin 21e eeuw zijn tol. Eerst had Hallyday darmkanker, later longkanker.  Met complicaties.  "Rester vivant", nog even toch...

Meest gelezen