Linda Evans: "Ik was wel te vinden voor een goede catfight"

In de jaren 80 smulden de kijkers ervan. De catfights tussen Krystle en Alexis, beiden gekleed in haute couture, met de juiste juwelen rond de nek en aan de oren én de make-up perfect aangebracht, waren dan ook vaak hilarisch en ze werden daardoor zelfs hoogtepunten in de recente tv-geschiedenis. Ze droegen ertoe bij dat "Dynasty" wereldwijd een van de best bekeken tv-series ooit werd. Met dank dus aan actrices Linda "Krystle" Evans en Joan "Alexis" Collins. Vooral Evans, die vandaag 75 wordt, genoot met volle teugen van zowel de glitter als de catfights in "Dynasty".

Linda Evans: "Het eerste gevecht dat we hadden was zo’n succes dat de scenarioschrijvers ervoor zorgden dat we ieder volgend seizoen onze meningsverschillen hadden die uiteindelijk zo’n grote vorm aannamen dat het gerechtvaardigd was dat Krystle Alexis er fysiek van langs gaf. En ik was er alvast helemaal klaar voor. In tegenstelling tot Joan die die dingen haatte." (PopMatters, december 2006)

Een van de absolute hoogtepunten onder de verschillende catfights was ongetwijfeld degene in het vijvertje met de lelies. Evans: "Die scène was vooral grappig omdat dat vijvertje zo ondiep was. We moesten op onze knieën vechten, waardoor het gevecht veel gevaarlijker leek. We hadden natuurlijk knielappen aan en we vochten zoals we dat zelf wilden. Ik vond dat leuk om te doen, want ik had dergelijke scènes vroeger al opgenomen voor de serie "The big valley". Voor mij en mijn tegenspeelster toen, Barbara Stanwyck, was dat een gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Maar Joan haatte het om zoiets te spelen. Om te vechten, fysiek te vechten. Ze houdt het liever verbaal, zegt je rechttoe rechtaan hoe het zit, terwijl ik liever actie heb. Deze scènes gingen mij dus beter af dan Joan." (Yahoo Tv, april 2013)

"Dat die catfights zo onvergetelijk zouden worden, wisten we niet op het moment zelf. Maar het was in ieder geval een antwoord op een vraag van de kijkers, een vraag die ieder seizoen terugkwam." (Fox News, januari 2016)

"Die catfights werden zo populair dat er cafés waren die ze allemaal achter elkaar monteerden en die dan op schermen afspeelden. Steeds weer opnieuw." (Yahoo Tv)

Hoe fel er ook gevochten werd, er tiptop uitzien bleef een vereiste. En dus moest de kleding ook voor die scènes er piekfijn, en vooral duur, uitzien. Evans: "Als ik wat tijd vrij had, dan wandelde ik door de straten van Beverly Hills. Alles wat ik in de winkels zag hangen en graag zag, of het nu Valentino, Christian Dior, Donna Karan of Ralph Lauren was, daarvan zei ik: ""Stuur dat maar naar de studio!" De volgende dag hingen die kleren dan aan verschillende rekken. Als er een moment was dat er niets tussen hing wat me aanstond, dan zei men me: "Wat voor look wil je en we zoeken de juiste kledij voor je uit." Die kleren werden dan, met bont en wat je maar wil, voor mij gemaakt. Ronduit buitengewoon allemaal." (National Geografic Channel, april 2013)

""Dynasty" was op maat gemaakt voor die tijdsperiode, met het idee van: "Het kon nooit genoeg zijn." Je kon dus niet rijk genoeg zijn en je schoudervullingen konden niet groot genoeg zijn. Er zijn momenten geweest dat Joan en ik niet door dezelfde deur konden. Enkel en alleen maar omdat we te breed waren." (Fox News)

"Er zijn outfits en haarstijlen geweest, waarvan ik nu denk: "Waar waren je gedachten toen?" Ik heb kleren gedragen waarvan het niet de bedoeling was dat kijkers ermee zouden lachen. Achteraf had ik dan zoiets van: "Dat doe ik nooit meer aan!"" (National Geografic Channel)

Hoe populair Krystle haar ook maakte, na 9 seizoenen was het genoeg voor Linda Evans: ""Dynasty" was een grandioos cadeau, op welk gebied dan ook. Ik kan daarvoor niet dankbaar genoeg zijn. Ik had echt alles om gelukkig te zijn. En toch was ik het niet. Er miste iets in mijn leven. Dat was erg vreemd: ik was beroemd, ik was rijk, iedereen zag me graag. En toch voelde ik nog een leegte. Ik wilde opnieuw een normaal persoon zijn. Ik wilde zelf naar de supermarkt kunnen gaan, zelf de vuilbakken buiten zetten. Ik wilde op het strand kunnen lopen zonder herkend te worden." (Express, oktober 2011) Na "Dynasty" zette Evans het acteren op een lager pitje, al werkte ze wel nog mee aan "Dynasty: the reunion" in 1991. En vandaag wordt ze dus 75.

2012 Getty Images

Meest gelezen