Mede-oprichter en slaggitarist van AC/DC Malcolm Young is overleden

In Australië is Malcolm Young van de rockgroep AC/DC overleden. Slaggitarist en tweede stem Malcolm Young is de oudere broer van gitarist Angus Young, en oprichter van de hardrockband. Om duidelijk te tonen dat Angus de jongste was, trad die op in een soort Brits school-uniform, dat in het Commonwealth-land Australië ook bekend is, korte broek en petje inbegrepen.     

De familie Young verhuisde in de jaren 60 van Schotland naar Australië. De broers begonnen in 1973 AC/DC met enkele Australische vrienden. De naam AC/DC verwijst naar "wisselstroom versus gelijkstroom". Malcolm Young schreef de meeste nummers. Drie jaar geleden kreeg hij dementie en verliet hij de groep. Zijn erg op hem lijkende neef Steve Young verving hem. Malcolm was 64.   

AC/DC kampte altijd met bezettingsproblemen. Een paar jaar geleden verving Axl Rose, van Guns N' Roses, zittend op een stoel wegens rug- en andere klachten, tijdelijk zanger Brian Johnson, die doof aan het worden was.  Dat gebeurde onder meer op Werchter, tot ongenoegen van een deel van de fans. De eerste AC/DC-zanger, Bon Scott, overleed al in 1980.   

AC/DC had vanaf eind jaren zeventig een hele reeks monsterhits, onder meer "Whole lotta Rosie", "Highway to hell" en "Thunderstruck". Alles samen goed voor zowat 200 miljoen verkochte platen. Hun concerten waren vaak memorabel.

Als soms komische en altijd melodieuze en toegankelijke hardrockband konden ze meerdere generaties aanspreken. Sinds de jaren negentig trokken niet zelden ouders met hun kinderen naar optredens van AC/DC.  Wat er na alle problemen van de voorbije jaren, en de dood van Malcolm Young verder moet gebeuren met AC/DC is onduidelijk. Ja, ze worden oud, onze luidruchtige rockers. 

Meest gelezen