School van het Maximiliaanpark krijgt eerste Belgische kinderrechtenprijs

De "School van het Maximiliaanpark" wint de eerste Belgische Kinderrechtenprijs. Dat heeft een jury van 20 jongeren tussen 12 en 18 jaar beslist. De uitreiking van de prijs, waaraan een cheque van 10.000 euro verbonden is, vond zaterdag plaats in het federaal parlement.

De School van het Maximiliaanpark is een lerarencollectief dat schoolse, sociaal-culturele en administratieve hulp aanbiedt aan kinderen van migranten, vluchtelingen en van wie de moedertaal verschilt van de taal op school.     

De Belgische Kinderrechtenprijs is bedoeld voor organisaties diverse, verenigingen en individuen die zich inzetten voor kinderrechten. Daarnaast willen de organisatoren met de prijs aandacht vragen voor "de talenten en competenties van jongeren uit ons land, die hebben getoond in staat te zijn om -autonoom en in onderling overleg- individuen en organisaties in onze samenleving te identificeren die hun rechten respecteren en promoten".     

"Uiteindelijk drong de keuze voor de School van het Maximiliaanpark zich een beetje op wegens de concrete en onmiddellijke behoeften waar dit initiatief op inspeelt", aldus jurylid Gino Aytas. "Daarnaast is er het duurzame aspect van dit initiatief dat een duidelijke missie heeft om te blijven bestaan."

Jongeren hebben zelf kandidaten op de rooster gelegd

De twintig jongeren (tien Franstaligen, tien Nederlandstaligen) die in de jury zaten, kregen gedurende twee weekends informatie over de rechten van het kind. Ze bepaalden zelf de criteria waaraan de winnaar moest voldoen en legden de kandidaten op de rooster.     

"Deze prijs is een erkenning voor het vrijwilligerswerk dat al ruim twee jaar wordt geleverd door het hele team van dit project, sinds de lancering ervan in het Maximiliaanpark zelf en later nadat we onderdak vonden in Jette" , aldus Nadia Echadi van de Ecole du Parc Maximilien. Na de projectoproep van juli 2017 werden 31 kandidaturen ingediend voor de prijs.

Acht initiatieven kwamen op de shortlist terecht: "PhiloCité", "l'Université des Enfants de l'ULB", "l'Ecole du Parc Maximilien", "l'Ecole Ensemble", "Yalla en avant! ", "La Fabrique de Soi", "CodeNplay" en "Des Racines pour Grandir". De laureaat kreeg van de organisatie een cheque van 10.000 euro. Alle finalisten kregen bovendien een beeldje dat werd ontworpen door leerlingen van het IMCE in Erquelinnes.     

Deze eerste editie van de prijs, die werd georganiseerd door het Kinderrechtencommissariaat, de Délégué général aux droits de l'enfant (DGDE) van de Franse Gemeenschap en de ngo Plan International met financiële steun van Fifty-One International , focuste op initiatieven binnen de Franse Gemeenschap. De editie 2018 zal initiatieven in Vlaanderen en Brussel beoordelen; vanaf 2019 wordt een nationale prijs ingevoerd.

Meest gelezen