Videospeler inladen...

Sinterklaas en zwarte Pieten palmen centrum van Antwerpen in tijdens blijde intrede

De Sint is weer in het land: Sinterklaas is vanmiddag met zijn stoomboot en zijn gevolg aangekomen in Antwerpen. Daar werd hij opgewacht door duizenden enthousiaste kinderen. Na een korte verwelkomingsronde door de stad, ging het richting stadhuis op de Grote Markt voor een geruststellende boodschap. "Ook dit jaar zijn er géén stoute kinderen."

Rond 13.45 uur maakte Sinterklaas zijn opwachting in Antwerpen. Hij meerde met zijn stoomboot en in het gezelschap van tientallen Pieten aan, vlak bij Het Steen aan de Schelde. Op de oever werd de Sint opgewacht door twee oude bekenden: zijn goede vriend Bart Peeters en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever. De Sint maakte daar zijn opwachting samen met vaste Zwarte Piet, zijn paard Slecht-Weer-Vandaag en zijn vaste medewerkers Conchita, Ramon en kapiteinsduo Paelinckx en Verschepen.

Langs de Scheldekaaien stonden kinderen en hun ouders rijendik te wachten op een korte ontmoeting met de Sint. Velen hadden een tekening of hun Sintbrief bij die ze graag persoonlijk wilden afgeven. "Ik wil hem vooral een handje geven, want ik moet mijn Sintbrief nog maken", vertelt Lily (5). "Ik ga zeker een liedje zingen voor hem", aldus Vince (6).  "Ik heb drie tekeningen bij, zowel van hem als Zwarte Piet", zegt Bente (5).  "Ik ben mijn tekeningen thuis vergeten, maar ik wil de Sint zeker persoonlijk welkom heten in ons land", vindt Kevin (10).

De kinderen waren er allemaal rotsvast van overtuigd dat zij alvast braaf waren geweest het voorbije jaar. "Als ik de Sint straks zie dan wil ik hem een knuffel proberen geven", zegt Castor (7) vanop de eerste rij aan de dranghekken. "Ik hoop op veel speelgoed dit jaar, want ik ben écht heel braaf geweest." Emma-Rose (6) knikt instemmend. "Ik heb het voorbije jaar altijd flink opgeruimd, omdat mama en papa dat belangrijk vinden."

Fleur (4) is nog iets ambitieuzer. "Ik wil graag een ritje maken op het paard van Sinterklaas. Ik vind de Sint heel lief, en dat wil ik hem graag zeggen. Dat heb ik ook al geschreven in mijn brief naar hem. En ook dat hij mij cadeautjes moet brengen."

Ik hoop dat ik vandaag een ritje mag maken op het paard van Sinterklaas.

Op het parcours naar de Grote Markt via de Suikerrui namen Sinterklaas en zijn Pietenstoet ruim de tijd om de kinderen te begroeten, en snoepgoed uit te delen. In totaal zakten naar schatting 12.000 mensen naar Antwerpen af voor de blijde intrede van de Sint. Naast Sinterklaas en zijn vaste entourage was er ook veel randanimatie langs het parcours van onder meer zwarte Pieten die acrobatenkunsten uithaalden, cheerleaders, een harmonie en een percussiegroep.  

Videospeler inladen...

Stoute kinderen of niet?

Na de verwelkomingsstoet van ruim een uur ging het richting stadhuis op de Grote Markt van Antwerpen. Naar jaarlijkse gewoonte spreekt de Sint de kinderen en hun ouders daar toe vanop het balkon. Na een korte controle van zijn Sintboek leek het er eerst op dat er dit jaar toch enkele stoute kinderen waren. Maar na de opheldering van dat misverstand kwam dan toch de verlossende boodschap. "Ook dit jaar zijn er geen stoute kinderen", aldus Sinterklaas. Een uitspraak die op veel gejuich werd onthaald, en onder aanmoediging van de Sint nog enkele keren luidkeels werd herhaald op de Grote Markt. En nu aftellen naar 6 december.

Meest gelezen