AFP or licensors

Spaanse procureur-generaal overleden die Catalaanse separatisten vervolgde

De Spaanse procureur-generaal José Manuel Maza is overleden in Buenos Aires. De man nam het initiatief om de Catalaanse separatistische leiders te vervolgen. 

Maza overleed in een ziekenhuis in de Argentijnse hoofdstad, waar hij de dag voordien vanwege "een infectie" was binnengebracht, zegt de woordvoerder van het parket-generaal. De hoogste vertegenwoordiger van het openbaar ministerie, 66 jaar oud, nam in Buenos Aires deel aan een bijeenkomst van Spaanse en Latijns-Amerikaanse procureurs.

Het Spaanse staatshoofd Mariano Rajoy bracht hulde aan Maza. Hij drukte op Twitter zijn erkenning uit en bedankte hem voor een "leven ten dienste van de staat". Justitieminister Rafael Catala sprak van een "buitengewone jurist en dienaar van de staat".

José Manuel Maza was sinds een jaar op post. Het was hij die na het verboden onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober in Catalonië besliste om de Catalaanse ex-regering te vervolgen. Acht ex-regeringsleden zitten in voorlopige hechtenis. Vijf anderen, onder wie de Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont, wachten in Brussel op een beslissing van het Belgische gerecht tot overlevering.

Meest gelezen