Video player inladen...

Nieuw systeem van registratierechten, wat verandert er?

Wellicht in 2018 wordt een nieuw, globaal tarief ingevoerd voor de registratierechten, dat zijn de belastingen die u moet betalen bij de aankoop van een nieuwe woning. Het nieuws staat in De Tijd. Belangrijk is vooral dat de belastingen niet meer zullen berekend worden op het kadastraal inkomen.

Als u een huis koopt, moet u belastingen betalen. In Vlaanderen zijn er twee mogelijkheden. Ofwel valt uw woning onder een klein beschrijf ofwel een groot beschrijf. Bij een klein beschrijf betaalt u 5 procent belastingen op de aankoopwaarde. Bij een groot beschrijf is dat 10 procent.

Het type beschrijf hangt af van het kadastraal inkomen. Dat is wat een woning jaarlijks zou opbrengen, mocht u ze verhuren. Die waarde dateert van 1975 en ze is dus hopeloos achterhaald. Daardoor kan het gebeuren dat een villa op het platteland een klein beschrijf krijgt en een nieuw appartement in de stad een groot beschrijf.

Dat onderscheid gaat de Vlaamse regering dus wegwerken met een eengemaakt tarief dat lager zal liggen dan 10 procent (groot beschrijf) en vanzelfsprekend hoger dan 5. Het nieuwe systeem zal wellicht volgend jaar ingaan en daarbij zal er niet meer worden gekeken naar het kadastraal inkomen, maar wel naar de waarde van de woning.

De maatregel staat in het regeerakkoord, maar daar wordt geen tarief vermeld. Dat tarief moet nog worden berekend en er zal ook nog moeten gediscussieerd worden binnen de regering. Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD) benadrukt wel dat het nieuwe tarief enkel geldt voor de gezinswoning.

Meest gelezen