Videospeler inladen...

Vandalen stichten brand in kapel Borgloon, controversieel kunstwerk mogelijk de aanleiding

Vandalen hebben brandgesticht aan de Gasthuiskapel in Borgloon, waar kunstenaar Tom Herck een tentoonstelling houdt. Ook het omstreden kunstwerk "The holy cow" van diezelfde kunstenaar werd eerder gevandaliseerd. Dat is vernomen van burgemeester Danny Deneuker.

De brandstichting aan de kapel werd zaterdagochtend opgemerkt, aldus de burgemeester. De brandstichters gebruikten brandversnellers. De brandweer kon tijdig ingrijpen om een ramp te vermijden, aldus Deneuker, wijzend op de nabijgelegen kerk en rusthuis.

"Het plafond van de kapel stond op het punt in brand te schieten." De deur is gesmolten en er is vermoedelijk heel wat rookschade. "Toch aanzienlijke schade", vermoedt Deneuker. De tentoonstelling van Herck is als gevolg afgelopen.
     
De burgemeester van Borgloon gaat ervan uit dat de brandstichting te maken heeft met het omstreden kunstwerk in het nabijgelegen kerkje van Kuttekoven. Daar heeft Herck een gekruisigde koe geïnstalleerd. Vandalen probeerden donderdagnacht met een mes aan een lange stok het touw door te zagen waar het kunstwerk aan is bevestigd.

Controverse

Het kunstwerk "The holy cow" is controversieel. Het werk toont een kadaver van een koe dat aan een kruis is genageld.  Een religieuze groep organiseerde eerder al een protestactie aan de kapel.  De initiatiefnemers spreken van "een satanisch beeld".

Als ze het nieuws te horen krijgen, schrikken ze wel even. "Dit is natuurlijk niet wat wij in gedachten hadden", reageert initiatiefnemer Dries Goethals. Hij vindt de brandstichting in de Romaanse kapel een "even grote schande als de blasfemische werken van Tom Herck". 

Ondanks de brandstichting lanceerden de actievoerders toch nog een filmpje op You Tube waarin een foto van het kunstwerk in brand wordt gestoken.  Dries Goethals vindt dat geen probleem.  "De vandalen hadden ook beter hun woede geuit in een publieke en symbolische daad zoals wij, dan was de Gasthuiskapel van Borgloon nu niet beschadigd."

Meest gelezen