Videospeler inladen...

Voor- en tegenstanders Zwarte Piet blokkeren snelweg in Nederland

In de Nederlandse provincie Friesland heeft het verkeer op de snelweg A7 bij Joure een tijdje stilgestaan.  Actievoerders wilden verhinderen dat de tegenstanders van Zwarte Piet de intrede van Sinterklaas in Dokkum zouden verstoren.

In Friesland, een provincie in het noorden van Nederland, stond het verkeer op de snelweg A7 bij Joure stond een tijd stil.  Dat gebeurde omdat actievoerders wilden verhinderen dat tegenstanders van Zwarte Piet de intrede van Sinterklaas zouden verstoorden. 

Sinterklaas is onderweg naar Dokkum, hij komt er om 12 uur aan. Maar niet iedereen is blij met zijn komst. Tientallen actievoerders hebben de snelweg A7 geblokkeerd. De actievoerders houden een bus van de actiegroep "Kick Out Zwarte Piet" tegen. De bus was onderweg naar Dokkum om er een anti-zwartepietenactie te houden. De demonstranten wilden voorkomen deze actie zou kunnen plaatsvinden. 

Politie in gesprek

De Friese politie ging met de betrokkenen in gesprek en slaagde er na enig aandringen in om de weg weer vrij te maken. De bus met de actiegroep kon rond 10.45 uur weer verder rijden richting Dokkum, maar wel onder politiebegeleiding.

Tijdens het incident liepen er mensen op de snelweg. In de file die door de blokkade is ontstaan, zouden enkele ongevallen gebeurd zijn, zo meldde de politie. Er zijn geen gewonden gevallen.   

Tijdens de aankomst van Sinterklaas in Dokkum worden er ongeveer 25.000 mensen verwacht.  

Anti-zwartepietenactie plots verboden

Door deze blokkade heeft de burgemeester de geplande anti-zwartepietenactie tijdens de intrede van Sinterklaas plots verboden. De burgemeester vreest "ernstige wanordelijkheden" als de demonstratie toch zou plaatsvinden.

"Gezien de situatie die is ontstaan, is de veiligheid van de demonstranten en publiek niet te garanderen", zegt de politie in een persbericht. De bussen met demonstranten worden huiswaarts begeleid. De Friese politie roept ook op om de wegen rond Dokkum niet meer te blokkeren

Meest gelezen