Video player inladen...

Vreugde-uitbarsting in straten van Harare in Zimbabwe

Tienduizenden mensen zijn samengekomen in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare. Ze vieren het einde van het Mugabe tijdperk. De betogers vragen dat hij eindelijk een stap opzij zet. Mugabe verblijft onder huisarrest na de staatsgreep van afgelopen woensdag.  Intussen kondigt regeringspartij Zanu-PF aan dat Mugabe morgen effectief zal worden afgezet alsc partijleider.

Tienduizenden mensen zijn vanmorgen samengestroomd in de straten van de hoofdstad.  Ze dragen slogans als "Genoeg is genoeg, Mugabe moet vertrekken" en "Rust in vrede Mugabe". Maar er waren ook foto's te zien van generaal Chiwange, die de staatsgreep van afgelopen dinsdagnacht  heeft geleid en vice-president Mnangagwa, die eerder door Mugabe ontslagen was. 

Volgens correspondent Bram Vermeulen in Harare was het een bonte mengeling: "Blank, zwart, oppositie, aanhangers van de regeringspartij, letterlijk iedereen is naar buiten gekomen. Mensen juichen de soldaten toe, jongeren springen van vreugde. het zijn ongelofelijke taferelen. Dit is historisch." 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Alle steun verloren

Demonstreren was in Zimbawe jarenlang verboden. Tijdens de voorbije decennia werden zeldzame protesten door de politie hardhandig neergeslagen.   Maar nu lijkt iedereen het ervoer eens dat  de 93-jarige Mugabe - en zijn gedoodverfde opvolgster en echtgenote Grace Mugabe het veld moeten ruimen. 

Sinds woensdag verblijven Mugabe en zijn vrouw onder huisarrest. Pogingen om hem vrijwillig te doen opstappen zijn voorlopig op niets uitgedraaid.  Mugabe werd als stichter van Zimbabwe lang gesteund door het leger en zijn eigen Zanu-PF partij. Maar ook die laatste heeft hem nu laten vallen. 

Morgen houdt Zanu-PF een speciale partijbijeenkomst. Daarop zal Mugabe worden afgezet als partijleider. Emmerson Mnangagwa, die eerder door Mugabe was afgezet als vicepresident, wordt in ere hersteld. De controversiële first lady Grace Mugabe zal uit haar functie van leider van de Vrouwenliga van de partij worden gezet. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen