Videospeler inladen...

"Bevel van Trump voor "illegale" nucleaire aanval kan worden geweigerd"

Een bevel van de Amerikaanse president Donald Trump om nucleaire wapens te lanceren, kan worden geweigerd als dat bevel illegaal is. Dat heeft generaal John Hyten gezegd op een forum over internationale veiligheid in de Canadese stad Halifax.

Generaal Hyten, bevelhebber van het Amerikaanse strategisch commando, gaf op het forum uitleg over wat er zou gebeuren als hij het bevel tot een nucleaire aanval krijgt. "Ik heb er al veel over nagedacht", zo zei Hyten. "Sommige mensen denken dat we onnozel zijn, maar we zijn niet onnozel. We denken hier veel over na. Als je deze verantwoordelijkheid draagt, kan je toch niet anders?"

"Ik geef de president advies, maar hij zegt me wat ik moet doen", vervolgde Hyten. "Maar als zijn bevel illegaal is, dan zal ik hem dat ook zeggen. En als we een illegaal bevel uitvoeren, dan kunnen we naar de cel, voor de rest van ons leven."

Volgens Hyten kan zo'n illegaal bevel dan ook worden geweigerd. "De president zal dan ongetwijfeld vragen wat wel legaal is en dan zal ik hem een aantal opties voorleggen. Het is zo simpel als dat."

De laatste maanden zijn de spanningen tussen de VS en Noord-Korea erg hoog opgelopen. Tegenstanders van Trump vrezen dat die zijn temperament niet onder controle heeft en zo afstevent op een oorlog met het regime in Pyongyang.     

In de Amerikaanse Senaat werd deze week al gediscussieerd over de presidentiële autoriteit om nucleaire wapens in te zetten. De president heeft die autoriteit, maar het is volgens Hyten dus de plicht van het Amerikaanse leger om alleen wettelijke orders op te volgen.  

Meest gelezen