Video player inladen...

112 Slovaakse vrachtwagens in beslag genomen: "chauffeurs leven als slaven"

Tijdens een gecoördineerde actie tegen sociale dumping bij het transportbedrijf North Sea Express in Zeebrugge zijn er 112 Slovaakse vrachtwagens in beslag genomen. Het bedijf doet vaak een beroep op Roemeense chauffeurs, die tijdens een verhoor hun beklag deden over de werk- en leefomstandigheden. "Dit zijn moderne slaven", klinkt het bij de socialistische vakbond BTB.

Bij de actie van gisteravond werden de aanwezige Roemeense truckers verhoord door de onderzoekers. "Het werd duidelijk dat de chauffeurs niet akkoord gaan met hun werkomstandigheden en ze eisten dat er dringend zou worden tussengekomen", aldus arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere. Het gerecht zal nu bekijken of het bedrijf zich schuldig maakt aan sociale dumping. Dat betekent dat de bewuste bedrijven mogelijk systematisch hun sociaalrechtelijke verplichtingen in België omzeilen. "Op deze wijze ontstaat oneerlijke concurrentie met ondernemingen die zich wel aan de regels houden", legt De Ketelaere uit.

"Grote politieactie, kom niet terug naar Zeebrugge!"

John Reynaert van de socialistische vakbond BTB ging ter plaatse en sprak met enkele Roemeense chauffeurs. "Ze worden hier echt als slaven behandeld: ze moeten maandenlang leven en werken in hun vrachtwagen. De chauffeurs weten ook niet wat er nu moet gebeuren, wat ze moeten doen en of ze vandaag betaald zullen worden.

De chauffeurs die gisteren op de weg waren, kregen tijdens de inval op hun boordcomputer de melding dat ze zeker niet mochten terugkeren naar het bedrijventerrein, omdat er een politieactie aan de gang was".

(lees verder onder de foto)

Volgens Reynaert gaat het hier om een bekend fenomeen. "Belgische transporteurs zijn zeer vindingrijk in het drukken van de kosten. Ze richten bedrijven op in Oost-Europa en brengen goedkope Oost-Europese werkkrachten in minibusjes naar hier. Die chauffeurs moeten dan maandenlang als slaven leven en werken in de vrachtwagen."

Meest gelezen