Close: "Ik heb Antwerpen gewaarschuwd voor risico op provocatie door Koerden"

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) bijt van zich af in verband met de kritiek op zijn aanpak van de relschoppers in Brussel. Bij RTL-TVI suggereert hij dat ook in Antwerpen niet alles rimpelloos is verlopen tijdens de relletjes in de Brederodewijk. Meer nog: hij zegt dat hij de Antwerpse autoriteiten vooraf had ingelicht dat er een risico op provocatie bestond vanuit Koerdische zijde. Burgemeester Bart De Wever zegt niet op de hoogte te zijn.

Een maand geleden waren er relletjes in Antwerpen in verband met een evenement met Koerden", zegt Close in "C'est pas tous les jours dimanche" bij RTL-TVI. "Als burgemeester van Brussel had ik een betoging verboden en heb ik de Antwerpse autoriteiten gewaarschuwd dat er een risico op provocatie en een serieus risico op incidenten was."

"Echte probleem verdoezelen"

Close verdedigde zich bij de Franstalige commerciële omroep tegen de beschuldigingen dat Brussel de rellen van vorig weekend en vorige woensdag niet goed zou hebben aangepakt. Met name het inspectieverslag waaruit minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft geciteerd, valt hem zwaar. Jambon zei toen dat Brussel geen plan van aanpak heeft voor onverwachte stadsrellen.

Close verdenkt Jambon ervan dat hij "het echte probleem" wil verdoezelen, namelijk het tekort aan politieagenten in de hoofdstad. "Ik betreur dat, want bij zulke omstandigheden moet je koelbloedig reageren, methodisch en vastberaden." De anekdote over Antwerpen moet allicht illustreren dat ook in het Antwerpen van Bart De Wever - een partijgenoot van Jambon - de aanpak van onverwachte relletjes niet altijd vlekkeloos verloopt. 

Bekijk het debat over de onrust in Brussel op de website van RTL-TVI.

De Wever "niet op de hoogte"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever zegt niet op de hoogte te zijn van een waarschuwing. "Als Close de stad Antwerpen zou hebben gewaarschuwd, dan is dat in elk geval niet doorgebrieft tot bij de burgemeester", zegt zijn woordvoerder. "Dit is ons in de debriefing van het incident ook niet gemeld."

De Wever zal zich maandag verder informeren bij zijn politiekorps.

Meest gelezen