Videospeler inladen...

Crombez: "Blijkbaar vreemd dat politicus eerlijk zegt wat hij denkt"

SP.A-voorzitter John Crombez benadrukt dat zijn eerlijke uitspraak, dat hij wakker ligt van de verkiezingen, niét betekent dat hij geen vertrouwen heeft in zijn partij. Dat zegt hij in "De zevende dag". In een weekendinterview met De Standaard doet de uitspraak dat Crombez niet weet of SP.A de verkiezingen kan winnen, stof opwaaien. "Ik ben niet de man van de oneliners, ik zeg altijd eerlijk wat ik denk."

"Nee, ik geef het een jaar voor de verkiezingen zeker nog niet op", benadrukt Crombez in "De zevende dag". "Ik heb een heel eerlijk antwoord gegeven op een eerlijke vraag. Ik heb die gewoonte, en dat is blijkbaar opvallend, want ik mag mijn woorden vandaag komen uitleggen. In dat opzicht ben ik geen geboren politicus. Ik sta verbaasd te kijken naar plastieken antwoorden en debatfiches in de politiek. Ik ben zelf geen man van oneliners. Als ik een vraag krijg, dan beantwoord ik die gewoon. Blijkbaar is het vreemd dat een politicus zegt wat hij denkt. Dat merk ik ook aan de reacties op die uitspraken. Als dat mijn zwak punt is, dan is dat maar zo."

Zijn eerlijkheid over de verkiezingen van volgend jaar mag volgens Crombez niet worden verward met het vertrouwen in zijn partij.  "Ik heb veel vertrouwen in wat ik zelf doe, en wat we doen als partij. We zetten in op integriteit in de politiek. Maar of ons recept zal aanslaan, is een jaar voor de verkiezingen moeilijk te voorspellen, en dat heb ik eerlijk gezegd. Ik vind dat de kiezer veel onvoorspelbaarder is geworden dan vroeger. En ik besef maar al te goed dat ik er moet staan tegen de verkiezingen."

Nee, ik lig niet elke nacht wakker van de verkiezingen van volgend jaar  

Ondermijnt Crombez zijn eigen positie niet met deze uitspraken? "Nee, ik kom hier niet verzwakt uit. Want ik geloof in ons project. En ik ben ervan overtuigd dat de plastieken politiek niet kan blijven doorbeslissen. En het grootste deel van wat ik doe als partijvoorzitter, is bijzonder fijn. Maar dan gaat het vooral om de dingen die mensen niet zien in de media, mijn engagement in de jeugdzorg of voor mensen met een beperking bijvoorbeeld. Ik lig écht niet elke nacht wakker."

Het succes van Groen

Dat het progressieve recept van de SP.A in zijn geheel niet zou aanslaan, spreekt Crombez met klem tegen. Maar het verschil in de peilingen tussen zijn partij en de opmars van Groen is op zijn minst opmerkelijk.

We zijn als enige partij van de regering naar de oppositie verhuisd, en dat heeft gevolgen

"Voor zo'n resultaat in de peilingen zijn altijd meerdere verklaringen", zegt Crombez. "De SP.A is de enige partij die vanuit de regering naar de oppositiebanken is verhuisd. We slepen in die zin een erfenis mee. Als de huidige regering blijft volhouden dat de problemen "de schuld zijn van het verleden", dan plant je die slogan als vergif in de hoofden van de mensen. Want ik ben wel degelijk fier op wat socialisten in de geschiedenis van ons land hebben gerealiseerd, onder meer op het vlak van sociale zekerheid."

Meest gelezen