Videospeler inladen...

Mugabe houdt verwarde tv-toespraak, maar kondigt zijn ontslag niet aan

De 93-jarige Robert Mugabe stapt dan toch niet op als president van Zimbabwe. Dat moet blijken uit een enigszins enigmatische tv-toespraak. Mugabe is al 37 jaar lang de onbetwiste leider van Zimbabwe, maar de afgelopen week is zijn macht verrassend snel afgebrokkeld door een machtstrijd over zijn opvolging. Velen hadden verwacht dat hij vanavond zijn ontslag zou aankondigen, maar dat is dus niet gebeurd. Hoe het nu verder moet, blijft voorlopig koffiedik kijken.

Een erg moeizaam sprekende Mugabe hield een ellenlange toespraak. Daarin had hij het uitgebreid over de toestand van het land. "De kwestie die door Zanu-PF naar voor is geschoven, moet dringend worden behandeld", aldus een vermoeiend klinkende leider. Eerder vandaag heeft regeringspartij Zanu-PF hem aan de kant geschoven als partijleider en geëist dat hij voor morgen zou opstappen.

"Ik ben mij bewust van de recente ontwikkelingen in Zanu-PF. Ik begrijp het en laat mij niet leiden door bitterheid", klonk het. De oude president erkent met andere woorden dat er problemen zijn in zijn land, maar blijkt niet te beseffen dat die problemen zijn autoriteit hebben uitgehold. Hij zei zelfs dat hij in december een partijcongres van Zanu-PF zal voorzitten.

Zimbabwe kreeg vanavond een beeld van een oude en vermoeide president te zien die zich tegen beter weten in aan de macht blijft vastklampen. Mugabe stamelde vaak en leek zich af en toe in zijn eigen toespraak te verliezen.

Videospeler inladen...

Afzettingsprocedure is voor volgende week

Chris Mutsvangwa, de voorzitter van de organisatie voor Oorlogsveteranen, kondigt in een eerste reactrie aan dat de afzettingsprocedure tegen president Mugabe morgen zal worden opgestart. Daarvoor is een tweederdemeerderheid nodig in beide kamers van het Zimbabwaanse parlement.

Morgan Tsvangirai, de leider van oppositiepartij Movement for Democratic Change (MDC), zegt verbijsterd te zijn door de beslissing van Mugabe om niet af te treden.

Eerder vandaag heeft Zanu-PF Mugabe afgezet als partijleider en de door hem afgezette vicepresident Emerson Mnangagwa aangeduid als zijn opvolger. Ook first lady Grace Mugabe is uit de partij gezet. Zanu-PF heeft Mugabe ook een ultimatum gesteld: hij moest voor morgen ontslag nemen, zoniet zou er een afzettingsprocedure worden ingeleid.

Door zich aan de macht te blijven vastklampen dreigt Mugabe nu zelf een vreedzame machtsoverdracht in het gedrang te brengen. Gisteren was er nog een grote vreedzame betoging om zijn ontslag te eisen, maar nu zou die vreedzame sfeer wel eens grimmiger kunnen worden. Voor woensdag is al een nieuwe betoging aangekondigd.

Meest gelezen