Video player inladen...

"Signalen ontvangen vanuit Argentijnse duikboot"

De Argentijnse marine heeft signalen ontvangen die waarschijnlijk afkomstig zijn van de sinds woensdag verdwenen Argentijnse onderzeeër. In enkele uren tijd werd 7 keer geprobeerd om via de satelliettelefoon contact te leggen, maar dat mislukte telkens. 

De signalen, die tussen 4 en 36 seconden duurden, zijn een teken dat de onderzeeër wellicht weer opgedoken is, zegt de woordvoerder van de Argentijnse zeemacht. De verbinding kon evenwel niet hersteld worden. Momenteel wordt geprobeerd om te lokaliseren van waar het signaal komt, maar dat wordt bemoeilijkt door hoge golven van zes tot zeven meter. 

De onderzeeër ARA San Juan was met 44 bemanningsleden vertrokken van Ushuaia in Vuurland naar de onderzeeërbasis in Mar del Plata, 400 kilometer ten zuiden van Buenos Aires. Volgens de laatste radioverbinding woensdag bevond de onderzeeër zich in de wateren van de San Jorgegolf, ongeveer 430 kilometer voor de kust van Patagonië. 

Aan de internationale reddingsactie in de Zuid-Atlantische Oceaan nemen tien Argentijnse marineschepen, een Brits poolschip en drie VS-vliegtuigen deel.  Ook uit Brazilië, Chili, Uruguay en Zuid-Afrika is hulp aangeboden.

Meest gelezen