Vanhengel is duidelijk: "Politie-eenheid van het Brussels Gewest en misschien daarbuiten"

Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) is te vinden vóór een eenheid van politie. "Een politie-eenheid van het Brussels Gewest en misschien daarbuiten - denk aan Vilvoorde of Zaventem - zou nuttig zijn." 

We gaan even terug in de tijd naar afgelopen week: twee keer waren er rellen in hartje Brussel. "Onaanvaardbaar", reageert Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) in "De zevende dag". "Een uurtje was werkelijk alles toegelaten aan criminaliteit."

Hij pleit wel voor wat meer afstand tot het dossier. "De dag nadien toetert men dat men achter de politie staat, twee dagen later breekt men de politie af tot onder de grond. Ik wil rechtlijnigheid, een beetje meer recul en bezadigdheid. Dat zal de actie op het terrein en vooral het berechten van de jongeren ten goede komen."

Eenheid van politie in Brussel? "Nuttig"

Volgens hem moet er vooral worden gezorgd dat de politie bij zulke opstootjes meteen paraat staat om ze de kop te kunnen indrukken. "Daarvoor hebben we de nodige manschappen, de juiste uitrusting en een eenheid van bevel nodig. Maar dat doe je als politici niet door elkaar voortdurend rond de oren te slaan met tweets en gratuite statements."

"Wat mij vaak stoort, is dat Brussel overkomt als een rommelig zooitje. Maar daar dragen politici aan bij door commentaren in alle richtingen te geven."

Vooral een eenheid van politie zou nuttig zijn, zegt Vanhengel. "Hoe dat praktisch moet worden uitgewerkt, moet worden besproken. Maar dat er een eenheid van het Brussels Gewest en misschien daarbuiten - denk aan Vilvoorde of Zaventem - moet komen, is duidelijk."

Dat er een eenheid van het Brussels Gewest en misschien daarbuiten - denk aan Vilvoorde of Zaventem - moet komen, is duidelijk

Guy Vanhengel - minister in de Brusselse regering

Bekijk hieronder het fragment met Guy Vanhengel uit "De zevende dag".

Videospeler inladen...

Meest gelezen