Verhofstadt: "Partij van kracht van verandering ondermijnt Europa"

Voormalig premier en Europees liberaal fractievoorzitter Guy Verhofstadt (Open VLD) heeft op het Vrijheidscongres van zijn partij uitgehaald naar de N-VA. Zonder de naam van de partij te vermelden, zei hij dat de N-VA aan de zijde van de ondermijners van Europa staat.

Verhofstadt sprak over de geschiedenis van de partij en dat ze al 20 jaar aan de macht is, maar de opvallendste passage ging over Europa. "Als ik hier vorig jaar had gestaan, had ik mezelf heel wat moed moeten inspreken. Europa stond op de rand van de instorting." Volgens Verhofstadt gaat het nu veel beter. "Er waait een nieuwe wind door Europa."

Verhofstadt ging voort met een sneer naar de N-VA, al noemde hij die partij niet bij naam. "De echte ondermijners van Europa zijn zij die twijfelen, zij die warm en koud blazen. Zij die beweren de kracht van verandering te zijn, maar die vooral het status quo uitstralen of erger nog, zij die Europa openlijk ondergraven of zelfs willen verlaten."

Verhofstadt pleitte ook opnieuw voor een échte Unie, "want vandaag bestaat die niet". "We hebben een nieuw, radicaal hervormd Europa nodig. Het is nog altijd een los verband van natiestaten dat voortdurend wordt afgeremd en verlamd door de regel van unanimiteit. Stapje-voor-stapje werkt vandaag niet meer."

Meest gelezen