Het nieuws dit weekend gemist? Met dit overzicht kunt u morgen meepraten aan de koffiemachine

Dit weekend niet veel tijd gehad om het nieuws te volgen? Geen nood. Wij lijsten de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen twee dagen voor u op. Van de partijcongressen over Zimbabwe tot de aankomst van Sinterklaas. Zo bent u weer helemaal klaar voor de nieuwe werkweek. 

Bart De Wever blijft N-VA-voorzitter....

Beginnen doen we met nieuws uit de politiek. Met 98,46 procent van de stemmen is Bart De Wever zaterdag herverkozen als voorzitter van de N-VA. Opmerkelijk? Niet echt, want de politicus was de enige kandidaat. Met deze herverkiezing begint De Wever aan zijn vijfde termijn als voorzitter en hij zal de partij ook door de verkiezingen van volgend jaar en van 2019 loodsen. 

... en weerlegt de beschuldigingen

Na zijn herverkiezing kwam De Wever nog even terug op het verjaardagsfeestje van een lobbyist van vastgoedontwikkelaar Land Invest, waar Apache over had bericht. Volgens Wouter Van Besien - de man die De Wever zal uitdagen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen - is dat "ongeoorloofd", want de projectontwikkelaar heeft veel projecten in de stad. 

"Ik heb als burgemeester nauwe banden met alle economische sectoren in de stad", zegt De Wever, die benadrukt dat hij niet over de schreef is gegaan. "Ik vind het spijtig dat mijn integriteit in vraag wordt gesteld omdat ik letterlijk één cola zero ben gaan drinken op een receptie."

Videospeler inladen...

Welvaartsgarantie en vlaktaks

Verschillende politieke partijen hielden dit weekend ook een partijcongres, waar enkele lijnen worden uitgezet. Zo gaat Open VLD resoluut voor een vlaktaks van 30 procent op inkomsten. Die taks zou voor de Vlaamse liberalen de enige belastingsschaal moeten worden, ongeacht of je nu veel of weinig verdient. Het belastingvrij minimum zou wel moeten worden opgetrokken tot aan de armoedegrens. De partij wil daarnaast ook het debat rond euthanasie opentrekken. "Wie klaar is met het leven, moet ook over dat leven kunnen beslissen", zegt voorzitster Gwendolyn Rutten. 

Videospeler inladen...

Bij Groen pleiten ze dan weer voor een "welvaartsgarantie" die iedereen moet wapenen tegen de armoede. Concreet wil de partij dat mensen automatisch een extra financiële bijdrage krijgen als hun inkomen zakt onder een bepaalde grens. "Hiermee gaan we van droom naar daad met het basisinkomen", zegt voorzitster Meyrem Almaci. 

Videospeler inladen...

"Brusselse politie onprofessioneel"

Minister van Justitie Koen Geens kwam in "De zevende dag" terug op de rellen in Brussel van vorig weekend. Hij is streng voor de politie. "Het is opmerkelijk dat men pas om 23 uur helemaal paraat is bij een voetbalmatch die om 18.30 uur begint", zo zegt hij. "Dit is niet mijn eerste mindere ervaring met de politie Brussel-Stad. Dit is niet professioneel. Brussel moet dringend de vinger aan de pols houden."

Michel Goovaerts, korpschef van de politie Brussel Hoofdstad Elsene, betreurt de reactie van Geens en spreekt van "weinig respect". Hij roept op tot een constructieve dialoog. De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) wil niet reageren. 

Videospeler inladen...

Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) zegt ondertussen dat hij te vinden is vóór een eenheid van politie. "Een politie-eenheid van het Brussels Gewest en misschien daarbuiten - denk aan Vilvoorde of Zaventem - zou nuttig zijn." 

Wanneer treedt Mugabe af?

In het buitenland was er dit weekend vooral nieuws uit Zimbabwe. De 93-jarige president Robert Mugabe is er zondagochtend afgezet door zijn eigen partij als partijleider. En ook zijn vrouw is uit de partij gezet. De man krijgt nog tot maandag om ook af te treden als president. Meer informatie over Mugabe? Deze week maakten we een portret

Wellicht neemt zijn voormalige vicepresident Emmerson Mnangagwa de macht over. Wie hij is? U leest het in dit portret.

Zaterdag kwamen al tienduizenden Zimbabwanen op straat om het einde van Mugabe te vieren. 

Videospeler inladen...

Goffin schrijft geschiedenis

In de sport heeft David Goffin een beetje geschiedenis geschreven. Als eerste mannelijke Belgische tennisser speelde hij zondagavond de finale op de Masters in Londen. Goffin klopte zaterdag in de halve finale Roger Federer, iets wat hem ook nog nooit is gelukt. Maar in de finale bleek Grigor Dimitrov te sterk. Goffin verloor eervol na drie sets. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Voetbalclub Anderlecht staat te koop

En ook nog ander groot sportnieuws. Het bleef lang een groot geheim, maar voetbalclub Anderlecht staat te koop. Zaterdag raakten de eerste potentiële kopers bekend. Zo willen Woestijnvis-baas Wouter Vandenhaute en Paul Gheysens van bouwpromotor Ghelamco samen een bod doen. Aan de andere kant heeft ook de Oezbeeks-Russische zakenman Alisjer Oesmanov interesse. Als het Belgische duo Anderlecht in handen krijgt, dan kan dat volgens Sporza-journalist Peter Vandenbempt een boost zijn voor een nieuw voetbalstadion

Anderlecht is al 46 jaar in handen van de familie Vanden Stock, maar daar komt nu dus een einde aan. 

Videospeler inladen...

Sinterklaas is in het land!

Om af te sluiten gaan we nog even naar Antwerpen. Daar hebben Sinterklaas en zijn gevolg zaterdag het centrum ingepalmd. De Goedheiligman kwam aan met de boot en had ook goed nieuws bij. Jawel, ook dit jaar zijn er géén stoute kinderen. En dat tot veel jolijt van de kinderen zelf. 

Videospeler inladen...

In Nederland ging het er minder vrolijk aan toe. Daar hebben voorstanders van Zwarte Piet de snelweg geblokkeerd om te verhinderen dat tegenstanders de intrede van Sinterklaas in Dokkum zouden verstoren. Het verkeer stond er een tijdje stil.

Meest gelezen