Weinstein liet 91 mensen op geheime lijst schaduwen om onthullingen over zijn gedrag te voorkomen

Filmproducent Harvey Weinstein had een lijst van mensen die hij door een team van detectives en advocaten in de gaten liet houden, om te vermijden dat ze met verhalen over grensoverschrijdend gedrag naar buiten zouden komen. De lijst bevat 91 namen van mensen uit de filmindustrie en dateert van begin dit jaar. Een deel van hen, onder wie actrice Rose McGowan, heeft intussen verhalen over grensoverschrijdend gedrag gedeeld.

"Observer" kreeg de lijst met bijna 100 namen uit de filmindustrie in handen. Weinstein zou deze lijst meer dan een jaar geleden eigenhandig hebben opgesteld. Het gaat om mensen, zowel mannen als vrouwen, die mogelijk weet hadden van Weinsteins grensoverschrijdend gedrag, als slachtoffer of via-via, en hier mogelijks mee naar buiten zouden komen. 

Op de lijst staan zowel actrices, producers als machtige geldschieters uit de filmsector. Het gaat om 85 namen, waarbij later nog eens 6 namen werden aangevuld: 43 mannen en 48 vrouwen. Hieruit blijkt dat Weinsteins gedrag binnen Hollywood eigenlijk publiek geheim was. Op de lijst staan immers niet alleen de vrouwen die Weinstein heeft benaderd.

Enkele namen, onder wie latere klokkenluiders Rose McGowan en Laura Madden, kregen "code rood"

Bovenaan zijn lijst staan onder meer actrices Rose McGowan en Laura Madden, de eerste vrouwen die vertelden dat ze seksueel werden misbruikt door Weinstein. Op de lijst staan 50 namen met rood aangeduid, om aan te duiden dat deze "de hoogste prioriteit" kregen. Ook McGowan en Madden hoorden daarbij. In het bewuste document duikt ook de naam van journaliste Jodi Kantor op, die met de eerste getuigenissen over Weinsteins grensoverschrijdend gedrag naar buiten kwam in The New York Times. Weinstein moet dus geweten hebben dat de Amerikaanse pers een dossier tegen hem aan het voorbereiden was.

Weinstein zou deze lijst begin dit jaar eigenhandig hebben samengesteld én verspreid naar een groepje privédetectives en een bataljon advocaten. Zij moesten in zijn opdracht in kaart brengen wat deze mensen precies wisten over zijn handel en wandel, en hoe groot de kans was dat deze 91 mensen een klacht tegen hem zouden indienen. Het onderzoeksteam van Weinstein schaduwde deze mensen en speelde hun bevindingen hierover door naar de filmproducent. Enkele mensen kregen effectief een duizelingwekkende som van hem aangeboden, als minnelijke schikking.

Volgens aantekeningen op de lijst zou Weinstein begin 2016 al voor het eerst detectives hebben ingehuurd, ongeveer een jaar voor de eerste onthullingen over grensoverschrijdend gedrag naar buiten kwamen. Intussen hebben sinds begin oktober al ruim 50 vrouwen openlijk getuigd over aanrandingen en verkrachtingen.

Meest gelezen