Wie is Emmerson Mnangagwa, de nieuwe president ad interim van Zimbabwe?

De voormalige vicepresident van Zimbabwe Emmerson Mnangagwa wordt vandaag benoemd tot president ad interim, na het ontslag van Robert Mugabe. Maar wie is die man precies?

In Zimbabwe is het geen geheim dat huidig partijleider Emmerson Mnangagwa Robert Mugabe al jaren wilde opvolgen als president.

Maar Mugabe ging wispelturig om met zijn compaan Mnangagwa. Op het ene moment promootte hij Mnangagwa en kreeg de man een leidinggevende positie in de Zanu-PF-partij en in de regering. Maar vorige week werd Mnangagwa plots ontslagen, waarschijnlijk omdat hij zijn ambities iets te openlijk toonde. De vrouw van Mugabe heeft namelijk ook politieke ambities. 

Na het plotse ontslag van Mnangagwa als vicepresident leek zijn geduld op. Mnangagwa werd gesteund door de legerleiding en vorige week werd Mugabe op een geweldloze manier aan de kant geschoven.  

Militaire training in China en Egypte

Emmerson Mnangagwa wordt geboren in de Britse kolonie Rhodesië.  Als tiener gaat hij op vraag van de net opgerichte Zanu-beweging een militaire training volgen in China en Egypte. Daarna krijgt hij de leiding over een groep strijders die de Krokodillenbende wordt genoemd. Ze vechten voor onafhankelijkheid. Mnangagwa wordt daarop gearresteerd en verdwijnt voor tien jaar achter de tralies.

In de gevangenis leert hij Robert Mugabe kennen. De twee raken bevriend. 

Na de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980 komt Mugabe aan de macht en wordt Mnangagwa onder meer voorzitter van het parlement, minister van Nationale Veiligheid en van Justitie.

Geweldscampagne tegen het Ndebele-volk

Maar Mnangagwa zou de architect zijn van grootschalig geweld in zijn land. In de jaren tachtig is Mnangagwa betrokken bij een geweldscampagne tegen het Ndebele-volk in het zuiden van het land, waarbij duizenden mensen werden vermoord. Mnangagwa is op dat moment hoofd van de inlichtingen­diensten, maar hij ontkent iets met de zaak te maken te hebben en geeft het leger de schuld. 

In 2008 geeft hij de verkiezingscampage van Mugabe mee vorm. Maar oppositieleider Morgan Tsvangirai wint de eerste ronde van de verkiezingen. Er worden honderden van diens aanhangers vermoord. Tsvangirai trekt zich terug en Mugabe blijft aan de leiding. Mnangagwa wordt zijn nieuwe minister van Defensie.

De relatie van Mnangagwa met de president is altijd zeer goed geweest. Maar de vrouw van Mugabe blijkt ook politieke ambities te koesteren. Op 6 november wordt Mnangagwa plotseling ontslagen en beschuldigd van “verraad”. Hij ontvlucht het land, maar hij zweert "met hand en tand te zullen vechten tegen iedereen die de oorspronkelijke idealen en waarden van de Zanu-PF te schande hebben gemaakt".

Meest gelezen