Videospeler inladen...

Zimbabwaanse president Mugabe zal natie toespreken: treedt hij af? 

De 93-jarige Zimbabwaanse president Robert Mugabe gaat de bevolking vanavond toespreken. Dat heeft de staatstelevisie ZBC gemeld. Mugabe werd vandaag afgezet door zijn eigen partij als partijleider. De regerende Zanu-PF partij gaf Mugabe tot morgenmiddag om zelf af te treden als president, zo niet zou een afzettingsprocedure worden opgestart. 

De Zimbabwaanse staatstelevisie meldt dat president Robert Mugabe vanavond de bevolking zal toespreken. Volgens sommige bronnen heeft Mugabe ingestemd met een ontslagtoespraak, na onderhandelingen met de legerleiding. Het is niet duidelijk wanneer Mugabe zal spreken.

"De president zal de natie deze avond live toespreken vanuit het presidentieel paleis", staat  te lezen op een banner van de zender ZBC. 

Afgezet als partijleider

Deze ochtend besliste de regerende Zanu-PF partij om Robert Mugabe af te zetten als partijleider. Hij was 37 jaar aan de macht in Zimbabwe. Ook zijn vrouw Grace Mugabe werd uit de partij gezet.

Later volgde er een bericht dat Mugabe de kans kreeg tot morgenmiddag 11 uur (onze tijd) om zelf af te treden als president. Als Mugabe dat niet zou doen, zou dinsdag de afzettingsprocedure worden opgestart in het parlement. De druk om af te treden wordt dus enorm groot. 

Vandaag heeft Mugabe ook een ontmoeting gehad met de legerleiding, waarschijnlijk zal hij tijdens dat gesprek een aantal voorwaarden gevraagd hebben bij zijn mogelijk ontslag. Ongetwijfeld zal hij garanties geëist hebben voor de veiligheid van hem en zijn vrouw. 

Mnangagwa opvolger?

De Zanu-PF partij heeft deze ochtend beslist dat voormalige vicepresident Emmerson Mnangagwa, Mugabe opvolgt als partijleider. Het meest waarschijnlijke scenario is dat Mnangagwa ook wordt aangesteld als interim-president.

Maar Mnangagwa is geen onbesproken figuur. De man is architect geweest van grootschalig geweld in de jaren 80. Zo stond hij aan het hoofd van de inlichtingendiensten toen duizenden mensen van het Ndebele-volk werden vermoord.

Hij was ook betrokken bij het verkiezingsgeweld in 2008, waarbij uiteindelijk de partij wan Mugabe als winnaar uit de bus kwam en hij de nieuwe minister van Defensie werd.

De vraag rijst of hij democratie naar Zimbabwe kan brengen

Man in de straat?

In de straten zien we dansende en zingende Zimbabwanen. “Ze vieren in de eerste plaats dat Mugabe weg is, maar ze zijn wel bang voor wat de toekomst brengt”, zegt Elles Vangelder correspondent in Zimbabwe. “In de eerste plaats zijn ze blij dat ze Mugabe kwijt zijn."

Meest gelezen