"Brussel heeft vooral nood aan extra agenten in plaats van politiehervorming"

De burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) heeft gemeld dat er zes mensen zijn opgepakt na de rellen van zaterdag 11 november. In totaal zijn er twaalf relschoppers geïdentificeerd aan de hand van videobeelden. Tijdens het debat over de rellen van vorige week op de gemeenteraad in Brussel heeft burgemeester Close gepleit voor meer agenten in de stad. "We hebben ongeveer 200 politieagenten nodig. Dat is mijn prioriteit", aldus Close.

De burgemeester van Brussel, Philippe Close, heeft tijdens de gemeenteraard van vanavond gepleit om meer agenten in dienst te nemen. Er werd uitgebreid gedebatteerd over de rellen van de voorbije week in het stadhuis.

"Het rapport over de rellen van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon was onvolledig en overhaast. We hebben ongeveer 200 extra politieagenten nodig in Brussel. Dat is mijn prioriteit. Een politiehervorming is geen prioriteit", aldus Close.

De burgemeester heeft tijdens de gemeenteraad gemeld dat de voorbije dagen zes mensen zijn opgepakt na de rellen na de voetbaldwedstrijd Ivoorkust-Marokko op zaterdag 11 november. Er zijn ook al twaalf relschoppers geïdentificeerd aan de hand van videobeelden.

De oppositieleden hadden heel wat vragen over het verloop van de rellen en het optreden van de politie op zaterdag 11 en dinsdag 14 november in de Brusselse hoofdstad. Zo werd er voor velen te laat ingegrepen en was er vooral verontwaardiging dat er bij het vernielen van de handelszaken op de Lemonnierlaan geen arrestaties volgden.

Close blijft achter de aanpak van zijn politiekorps staan

"Zes personen zijn gearresteerd na de rellen van 11 november en twaalf personen zijn geïdentificeerd aan de hand van de videobeelden die naar de politie werden gestuurd", vertelt burgemeester Close.

Ondertussen blijft de burgemeester volledig achter zijn politiekorps en de aanpak staan. Al benadrukt hij wel dat geen enkele Belgische politiezone gewaarschuwd had voor de mogelijke gevolgen van de wedstrijd tussen Marokko en Ivoorkust. Daardoor werden er geen speciale maatregelen genomen door de Brusselse politie.

"De diensten moeten veel waakzamer zijn voor de gevolgen van sportwedstrijden. We moeten onze nabijheid blijven versterken en zo informatie in de wijken inzamelen. Met het oog op het WK moet er inderdaad een coördinatie komen, want we zullen elke week zeges of verliezen hebben in Brussel", aldus Close.

Het debat op de gemeenteraad rond de onlusten wekte natuurlijk veel vragen op bij de oppositiepartijen. Zo vroegen Catherine Lemaitre (Ecolo-Groen) en Johan van den Driessche (N-VA) zich af hoe de Brusselse burgemeester de actie mee kon leiden vanuit Parijs, waar Close die avond een rugbywedstrijd had bijgewoond.

"Dat ik niet aanwezig was, werd bekritiseerd, maar de communicatie was duidelijk en de permanentie was perfect, stond er in het rapport van de Algemene Inspectie. Ik stond in meteen contact met de korpschef en de operationeel directeur", aldus Close.

Het rapport van de AIG werd vrijdag 17 november op een persconferentie bekendgemaakt door minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) en nadien sprak minister van Justitie Koen Geens op basis van het rapport ook zijn onvrede uit over de Brusselse politie. Daar heeft de Brusselse burgemeester het moeilijk mee.

"Het verslag van een complex feit werd in drie dagen samengesteld en dat verslag werd dan maar voorgesteld aan de pers zonder ook maar enig debat. Wat bezielt de minister? Moet dit leiden tot een betere werking? ", vroeg de Brusselse burgervader zich af. "Ik doe er alles aan dat het zich niet herhaalt, maar ik weiger dat Brussel als zondebok wordt aangeduid voor een politiek doel."

Meest gelezen