“Sta je langer dan 1 minuut stil, zet dan de motor van je auto uit”

Veel mensen laten de motor van hun wagen draaien als ze stilstaan voor een gesloten overweg of zelfs aan de schoolpoort. Nochtans is dat volgens het verkeersreglement verboden. 96 artsen en specialisten vinden dat er strenger moet worden toegezien op die wet, om zo de luchtkwaliteit te verbeteren. Maar is dat wel goed? Of stoot een startende motor net meer vervuilende deeltjes uit? Professor Sebastian Verhelst van de UGent gaf het antwoord in De Wereld Vandaag op Radio 1. 

De luchtvervuiling in Brussel is problematisch en zelfs dodelijk. Daarom hebben 96 artsen en specialisten in een open brief in De Standaard het Brussels Gewest opgeroepen om daar dringend iets aan te doen. Het invoeren van een lage-emissiezone vinden ze onvoldoende. Eén van hun concrete voorstellen is om het verbod op stationair draaien strikter te handhaven. Toch denken nog altijd veel mensen dat het beter is om de motor niet uit te schakelen.

Professor Sebastian Verhelst, hoofddocent verbrandingsmotoren aan de UGent: “Van zodra je een minuutje of meer stilstaat, loont het al de moeite om de motor af te zetten.” Al doe je dat beter niet als de motor nog niet opgewarmd is. Ook wanneer je minder dan 1 minuut stilstaat, voor een rood licht of in de file bijvoorbeeld, laat je de wagen toch beter draaien. 

Wat met auto's die automatisch stilvallen?

Tegenwoordig hebben veel nieuwe auto’s een start-stopsysteem. Bij die wagens valt de motor automatisch uit als de wagen stilstaat. Ook voor een rood licht. “De auto’s met zo’n start-stopsysteem hebben een aangepaste motor en batterij. Die wagens zijn daarop voorzien. Je laat dat systeem dus best gewoon zijn werk doen.” 

Al nuanceert professor Verhelst wel dat de uitstoot van auto’s met een start-stopsysteem niet echt veel lager ligt. “De voornaamste reden waarom autoconstructeurs toch zo’n start-stopsysteem hebben ingevoerd, is om een betere eco-score te halen.” Het verbruik daarentegen daalt volgens professor Verhelst wel al als de motor na 10 seconden uit gaat.

Op koude winterdagen zie je meer chauffeurs die hun motor laten draaien, zodat ze de verwarming kunnen laten aanstaan. “Mensen laten de motor draaien puur voor hun comfort. Het is nochtans heel eenvoudig om de motor uit te zetten als je weet dat je even stilstaat. Het is ook niet te onderschatten hoeveel geluidshinder al die draaiende motoren veroorzaken”, besluit professor Verhelst.

Meest gelezen