Videospeler inladen...

Amerikaanse sekteleider Charles Manson is overleden

De Amerikaanse sekteleider Charles Manson is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat melden Amerikaanse media.  Manson was al een tijd ernstig ziek en wordt gezien als de aanstoker van een reeks gruwelijke moorden, gepleegd door zijn volgelingen. 

"Manson leidde een heel vreemd leven. Tegelijk was hij een kind van zijn tijd", legt Amerika-correspondent Björn Soenens uit. In de jaren 1960, in volle hippietijd was hij in San Francisco zoals zovelen met muziek bezig en verzamelde een commune rond zich, "Manson's Family".

Mansons sekte bestond uit jongeren die van huis waren weggelopen of werden verstoten door de maatschappij. Onder hen opvallend veel jonge vrouwen. "Op hen had hij een hypnotische kracht en macht." Ondanks zijn kleine gestalte had hij een zeker charisma en tegelijk zag hij er ook heel angstaanjagend uit, met zijn lange baard, lange haren en een swastika in zijn voorhoofd gekerfd.

Moorden

Als sekteleider stookte hij zijn volgelingen op om een reeks moorden te plegen: in de nacht van 8 op 9 agustus vermoorden vier van zijn sekteleden de hoogzwangere Sharon Tate, vrouw van regisseur Roman Polanski, en vier anderen die in het huis aanwezig zijn. De nacht die erop volgt dringen zes sekteleden een ander huis binnen en vermoorden een zakenman en zijn vrouw.

De reden? Mansons Helter Skelter-theorie.  "Die was gebaseerd op het nummer van The Beatles, van hun witte album", legt correspondent Soenens uit.

"Helter Skelter verwees naar een apocalyptische oorlog die zou beginnen tussen de rassen. Manson wilde die moorden dan in de schoenen schuiven van de zwarte bevolking, waardoor er een rassenoorlog zou ontstaan."

 

(Lees verder onder de archieffoto van Mansons voorgeleiding uit 1969.)

AP1969

Manson slaagde er zelfs in de gevangenis nog in om volgers aan te trekken. In 2014 kreeg hij de toestemming om te trouwen met de 26-jarige Afton Elaine Burton, maar de huwelijksakte verviel nog voordat het huwelijk plaatsvond.

Manson en vier leden van zijn Family werden oorspronkelijk veroordeeld tot de doodstraf, maar die straf werd omgezet tot een levenslange gevangenisstraf. Hij zat sinds 1971 in de gevangenis en zou pas in 2027 in aanmerking komen voor een vervroegde vrijlating. 

Ernstig ziek

Begin dit jaar werd Manson al een eerste keer naar het ziekenhuis gebracht omdat hij ernstige interne bloedingen had gekregen. Eigenlijk moest hij geopereerd worden, maar daarvan werd afgezien wegens te gevaarlijk. Deze maand werd hij opnieuw in het ziekenhuis opgenomen omdat zijn gezondheidstoestand ernstig achteruitging.

Debra Tate, zus van Sharon Tate en vertegenwoordiger van Mansons slachtoffer, heeft tegen de Amerikaanse website TMZ bevestigd dat ze  zondagavond (20.15 uur lokale tijd) telefoon kreeg van de gevangenis, dat de moordenaar van haar zus overleden is.  Manson was acht dagen geleden nog 83 geworden. 

Meest gelezen