Videospeler inladen...

De Wever: "Ja, we zijn gewaarschuwd door de Brusselse politie, maar dat maakte geen verschil"

De burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever (N-VA), bevestigt dat zijn politiediensten een waarschuwings­telefoon vanuit Brussel hebben gekregen over een bus met Koerden. Maar volgens De Wever waren zijn diensten daarvan al op de hoogte en zou dat ook niets hebben veranderd aan de feiten. Hij reageert daarmee op een verklaring van zijn Brusselse collega Philippe Close (PS).

Close had gisteren op RTL gezegd dat Antwerpen was gewaarschuwd over de komst van de bus. De Wever geeft toe dat zijn politie een telefoontje gekregen heeft van de Brusselse politie. Toch maakte dat volgens hem niets uit. De Antwerpse politie wist volgens De Wever immers al dat de bus op komst was.

"Voor zover wij kunnen nagaan, is er wel een telefoontje geweest naar onze politiediensten en dat is meegenomen in de risicoanalyse, maar ik zeg het nog eens, het is niet omdat meneer Close in Brussel iets verbiedt, dat ik het ook in Antwerpen moet verbieden. Wij hebben afspraken gemaakt met de organisatoren voor een veilig verloop.”

“Nooit toegestaan om met bus met Koerden door een Turkse straat te rijden”

“Wij hebben een risicoanalyse gemaakt van de aanvraag van de manifestatie en we hebben met de Koerden afspraken gemaakt over waar in Antwerpen ze welkom waren, waar geen mogelijkheid tot conflict zou zijn met andere bevolkingsgroepen. Die risicoanalyse is dus wel degelijk gebeurd."

"Maar als men dan een dag voor het evenement opduikt met een bus met een afbeelding van Öcalan en daarmee door een Turkse straat gaat rijden - wat wij nooit hebben goedgekeurd of gewild - dan heeft dat op zich eigenlijk niets met het evenement te maken.” 

“Wij wisten niet dat die bus daar zou opduiken”

De Wever geeft wel toe dat zijn politie verrast was toen de bus plots in een Turkse wijk opdook: “Wij wisten niet dat die bus op die plek zou opduiken. Men heeft ons daar allerlei verklaringen voor gegeven, onder meer dat de bus in een fietsmanifestatie was vastgereden en dat hij moest omrijden. We onderzoeken nu of die verklaringen juist zijn.” 

De Wever wil nu vooral te weten komen of men doelbewust die straat heeft uitgekozen om te provoceren, "met alle gevolgen van dien". Dat er op die provocaties is ingegaan, noemt De Wever even goed fout. "Maar nogmaals: dit heeft het stadsbestuur nooit goedgekeurd. En het is uiteraard niet voor herhaling vatbaar."

“Wij verbieden betogingen alleen bij terreurniveau vier”

Maar de Antwerpse burgemeester is wel nog altijd van oordeel dat de Koerden het recht hadden om te manifesteren: “Ik verbied niet graag evenementen. Ik heb dat alleen nog maar onder terreurniveau 4 gedaan, omdat wij vinden dat iedereen zijn mening moet kunnen uiten."

Antwerpen is volgens De Wever "een plaats waar wij een traditie hebben van vrijheid van meningsuiting. Vrijwel iedereen binnen de normale grenzen van de democratie mag hier zijn mening komen uiten". Hij wijst er ook op dat er altijd afspraken worden gemaakt, en dat dit doorgaans vrij goed werkt. "En ik ben daar trots op. Want iets verbieden is makkelijk, iets toestaan is volgens mij beter en veiliger, op voorwaarde dat iedereen zich aan de afspraken houdt. Als dat niet gebeurt, kan het fout lopen. En hier is het fout gelopen." 

“Ik betreur dat conflicten van elders naar hier worden gebracht”

Welke lessen trekt de Antwerpse burgemeester hier nu uit? “Als er manifestaties tussen deze twee bevolkingsgroepen zijn, moeten we dit nog beter en strakker opvolgen, en nog meer maatregelen nemen. We leven in een ingewikkelde wereld waar conflicten van andere landen vaak naar hier worden gebracht. En dat betreur ik.”

We leven in een ingewikkelde wereld waar conflicten van andere landen vaak naar hier worden gebracht. En dat betreur ik.

Meest gelezen