Video player inladen...

Beelden van slavenmarkt in Libië blijven verontwaardiging en woede uitlokken

Een kleine week nadat op de Amerikaanse zender CNN te zien was hoe jonge migranten per opbod worden verkocht in Libië, blijven de beelden nazinderen. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres noemt ze "afschuwelijk" en vraagt een onmiddellijk onderzoek.

Bijna een week nadat ze voor het eerst waren uitgezonden, blijven de beelden van een moderne slavenmarkt in Libië verontwaardiging en woede uitlokken. Het voorbije weekend en ook vandaag werd in verschillende hoofdsteden betoogd voor de Libische ambassade. Dat gebeurde onder meer in Bamako (Mali) en Conakry (Guinea), maar ook in Parijs. Later deze week is ook in Londen een manifestatie gepland.

AFP or licensors

Ook muzikanten en voetbalsterren uitten hun verontwaardiging. Paul Pogba van Manchester United maakte een gebaar van protest nadat hij had gescoord voor zijn ploeg. Op Instagram postte hij ook een boodschap "voor zij die lijden in Libië". "Waar wachten jullie op om te reageren en tussenbeide te komen?", richtte reggae-muzikant Alpha Blondy zich op Facebook tot Afrikaanse leiders.

"Slavernij heeft geen plaats in onze wereld"

Ook VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft intussen gereageerd op de beelden van de moderne slavenmarkt in Libië "Slavernij heeft geen plaats in onze wereld", zegt hij. "Deze daden behoren tot de meest flagrante misdrijven tegen de mensheid."

Guterres vraagt om een onmiddellijk onderzoek en roept op om de daders voor het gerecht te brengen. Hij zegt dat hij de VN-instanties gevraagd heeft om zich actief over deze kwestie te buigen.

Migratie moet behandeld worden "op een veelomvattende en menselijke manier", zei hij, en daarbij moeten smokkelaars en mensenhandelaars hard worden aangepakt.

Nog vóór de kwestie van de moderne slavenmarkten door CNN aan het licht werd gebracht, had de VN al vlijmscherpe kritiek geuit op het Europese beleid waarbij de Libische kustwacht wordt bijgestaan om vluchelingenboten op de Middellandse Zee te onderscheppen. "De Europese Unie is medeplichtig aan de onmenselijke behandeling van vluchtelingen en migranten", zei de hoge VN-commissaris Zeid Ra'ad Al Hussein vorige week.

"Moreel gezien is dit een hoogst twijfelachtige zaak", beaamt Rudi Vranckx, die in "De afspraak" zijn licht over de zaak liet schijnen. "Met Europees geld worden vluchtelingen tegengehouden die daarna blijkbaar verkocht worden als slaven."

Rudi Vranckx lichtte de toestand toe van de vele duizenden migranten die in precaire omstandigheden vast zitten in Libië. Bekijk het fragment hier:

Video player inladen...

Meest gelezen