stad Genk

Bijeenkomst van zeer strikte moslims in Genkse stadhuis, Demir verontwaardigd

Het Nederlandse programma "Nieuwsuur" heeft een reportage uitgezonden waarin te zien is hoe er een lezing plaatsvindt in het Genkse stadhuis waarin jongeren worden opgeroepen niet meer naar muziek te luisteren, omdat dat een zonde zou zijn tegen de islam.

De Genkse organisatie "Al Qiblah - Het Kompas" organiseerde een lezing met als titel "Van De Wieg Naar Het Graf". De lezingen zijn onder meer met de Nederlandse ex-rapper Salah Edin. Hij was een populaire muzikant tot hij zich bekeerde naar een striktere opvatting van de islam.

Tijdens de lezing moesten mannen en vrouwen apart zitten. Er werd aan jongeren verteld dat ze moesten proberen niet meer naar muziek te luisteren omdat muziek een zonde is. Ze mogen ook niet meer op plaatsen komen waar alcohol geserveerd wordt, ook niet als ze zelf geen druppel alcohol aanraken.

De lezing vond plaats in het stadhuis van Genk op 30 september. Het Nederlandse televisieprogramma "Nieuwsuur" heeft de lezing opgenomen en heeft de beelden gisterenavond uitgezonden. 

Staatssecretaris van Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) vindt dat dergelijke lezingen niet gehouden mogen worden in het stadhuis. Demir is kandidaat burgemeester in de stad Genk. Op Twitter geeft ze felle kritiek op het stadsbestuur.

Sprekers werden op voorhand gescreend

De burgemeester van Genk Wim Dries (CD&V) benadrukt dat de zaal die avond werd verhuurd aan een Genkse vzw die de stad kent. "Alle sprekers op het evenement werden ook op voorhand gescreend", zegt Dries aan VRT NWS. "We hadden op voorhand geen indicatie dat er problematische dingen zouden worden gezegd. Er was ook iemand van de politie aanwezig, en die heeft bevestigd dat er de avond zelf niet opgeroepen werd tot haat. Ondertussen heb ik de beelden van de reportage ook gezien en ik zal die zeker grondig laten onderzoeken." 

Bekijk hier de reportage van Nieuwsuur:

Video player inladen...

Wie is Salah Edin?

Salah Edin heet eigenlijk Abid Tounssi en werd bekend met het album Nederlands Grootste Nachtmerrie. Op de coverfoto van dat album stond hij afgebeeld als Mohammed B., de moordenaar van regisseur Theo van Gogh.

Salah Edin stopte vorig jaar met muziek maken. Sindsdien hangt hij een salafistische stroming van de islam aan en vindt hij het ook zondig om muziek te maken en om naar muziek te luisteren. Hij wil dus niet meer dat mensen naar zijn eigen nummers luisteren.

Bij Vice verklaarde hij daar het volgende over: "Voor mijn gevoel zijn de beste teksten al geschreven. Daarmee refereer ik naar de Koran. Alles wat wij willen weten staat erin, volgens mij. En het is moeilijk uit te leggen, maar het heeft te maken met wat wij "in trance raken" noemen. Als je kijkt naar Michael Jackson: gillende vrouwen, huilende mensen. Je verheerlijkt iemand, het wordt bijna een god voor je. Voor mij is er maar één god, dat is mijn idool. "

Meest gelezen