Borsttumoren makkelijker te verwijderen dankzij magnetisch zaadje

In het Universitair Ziekenhuis van Leuven gebruiken artsen sinds kort een nieuwe techniek om de exacte plaats van borsttumoren te bepalen. Voor chirurgen wordt het zo makkelijker om tumoren te verwijderen. En patiënten hebben meer comfort.

De techniek is bedoeld om tumoren die met de hand niet voelbaar zijn, voor de chirurg te lokaliseren. Bij borstbesparende operaties is dat belangrijk omdat de chirurg dan moet weten waar hij precies moet snijden. Vrouwen met een niet-voelbare borsttumor gaan gewoonlijk de ochtend voor de operatie naar de radioloog, die onder echogeleiding een metalen draadje in de tumor plaatst.  Dankzij dat draadje weet de chirurg waar de tumor zich in de borst bevindt.

Stresserend en niet comfortabel

Voor patiënten is dat bezoek aan de radioloog meestal stresserend en bovendien voelt het draadje niet comfortabel aan. Omdat de wachttijden bij de radioloog variëren, arriveren de patiënten vaak later dan gepland in het operatiekwartier, waardoor chirurgen tijd verliezen en operaties vertraging oplopen.    

In het UZ Leuven behoren die problemen met de nieuwe techniek tot het verleden. Radiologen gebruiken daar sinds kort een magnetisch zaadje om borsttumoren te lokaliseren. Het zaadje, niet groter dan een rijstkorrel, wordt met een dunne naald in de tumor gebracht.  Omdat het zaadje geen pijn of hinder veroorzaakt, kan het al de dag voor de operatie - of zelfs vroeger - worden ingebracht. Op de dag van de operatie kunnen patiënten dus meteen naar het operatiekwartier, waardoor de operatie op tijd kan starten.   

Minder weefsel uit de borst

Bij de operatie zelf gebruikt de chirurg een instrument waarmee hij de tumor heel precies kan terugvinden. Omdat de plaatsbepaling zo nauwkeurig is, hoeft de chirurg ook minder weefsel uit de borst te halen om de tumor te verwijderen.  

Het magnetische zaadje is nog maar in september door de Europese Commissie goedgekeurd. In oktober konden 8 patiënten in het UZ Leuven van de techniek gebruikmaken. De techniek wordt voorlopig nog niet terugbetaald door het Riziv.     

Meest gelezen