De natuur dichter bij de mens brengen, of de mens dichter bij de natuur? Niet iedereen ziet voorstel Schauvliege zitten

Er is discussie ontstaan over een voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) om de regels in openbare bossen te veranderen "om de natuurbeleving te bevorderen". Jeugdbewegingen reageren positief, maar de natuurverenigingen Natuurpunt en Bos + hebben zo hun bedenkingen.

Vandaag mogen bezoekers in openbare bossen alleen wandelen waar het toegestaan is: op wegen of in speelzones. Schauvliege wil dat nu omkeren: je mag overal lopen behalve waar het verboden is, bijvoorbeeld omdat de natuur er kwetsbaar is. "Natuurbeleving als sleutel voor het ontdekken en het waarderen van de natuur ligt mij na aan het hart", zegt ze. "Wandelen, spelen, lopen, sporten, kuieren, ravotten: natuur brengt mensen samen."

"Vooral nood aan meer natuur waar mensen wonen"

"Meer natuur dichtbij, dat los je niet op met het veranderen van de toegangsregels van de bestaande bossen", reageert Hendrik Moeremans van Natuurpunt. Volgens hem is er vooral nood aan meer natuur in de buurt waar mensen wonen, met speelzones, wandelpaden, mountainbikepaden, looptrajecten of ruiterpaden. 

"Op het eerste gezicht klinkt dit misschien sympathiek", zegt directeur Bert De Somviele van Bos +. "Maar wij vrezen dat dit niet werkbaar is, op termijn de draagkracht van bossen ondermijnt en bovendien geen antwoord biedt op de vragen van jeugdbewegingen naar meer speelterreinen." Volgens hem hebben jeugdbewegingen speelzones nodig in de buurt van kampplaatsen of hun lokalen, en hoeven de algemene regels daarom niet gewijzigd te worden.

"Wij willen ongecompliceerd kunnen spelen"

Scouts en Gidsen Vlaanderen en Chirojeugd Vlaanderen, de twee grootste jeugdbewegingen, reageren wel positief. Het voorstel van Schauvliege "komt geheel tegemoet aan de vraag uit de sector van de jeugdbewegingen om het toegankelijkheidsprincipe om te draaien", vinden zij. 

"We willen geen alleenheerser zijn, maar we willen ook ongecompliceerd kunnen spelen", zegt Jan van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. "Het is belangrijk om aan natuurbehoud te doen. We zijn dan ook zeker vragende partij om het maatschappelijk debat aan te gaan en met de natuurverenigingen te bekijken waar we elkaar kunnen vinden", aldus Niels De Ceulaer van Chirojeugd Vlaanderen.

Meest gelezen