Video player inladen...

Peeters: "Is onze wetgeving aangepast aan deeleconomie?"

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) reageert in "Terzake" op het onderzoek dat het gerecht heeft geopend naar de arbeidsomstandigheden bij fietskoerierbedrijf Deliveroo. "Is onze wetgeving aangepast aan de deeleconomie? We mogen die niet afremmen, maar moeten het wel in een goed kader plaatsen."

Het gerecht heeft een onderzoek geopend naar de werkomstandigheden bij Deliveroo. "We willen dat ze de arbeidsvoorwaarden onderzoeken", zegt Peeters daarover. "Passen ze correct de wet over welzijn op het werk toe?" De minister vraagt zich af of er bij Deliveroo niet met schijnzelfstandigen wordt gewerkt. "Wanneer u werknemer bent, bent u voor een aantal zaken verzekerd en is de aansprakelijkheid anders", zegt hij.

Peeters vraagt zich af als iemand via een digitaal platform een opdracht krijgt of hij dan zelfstandig voor degene werkt die de opdracht geeft of voor het platform als werknemer. "Dat dus moet uit het onderzoek blijken", klinkt het.

Hoe dan ook wil de minister de wetgeving aanpassen aan deze nieuwe economie. "We mogen de deeleconomie niet afremmen, maar moeten het wel in een goed kader plaatsen", zegt hij terwijl hij benadrukt dat hij naast werknemers en zelfstandigen geen derde statuut wil maken. "We moeten wel het statuut van zelfstandigen en werknemers zo verfijnen zodat iemand in voldoende beschermd is voor ziekte en ongevallen."

Video player inladen...

Meest gelezen