AFP or licensors

Doden bij protest na uitspraak van Keniaanse Hooggerechtshof

In Kenia heeft het Hooggerechtshof de verkiezingsuitslag van vorige maand rechtsgeldig verklaard. Dat betekent dat de zittende president Uhuru Kenyatta volgende week de eed kan afleggen om zijn tweede ambtstermijn op te nemen. Tegen de beslissing van het Hooggerechtshof is fel protest uitgebroken. Bij de onlusten zijn vandaag zeker twee mensen om het leven gekomen.

De uitspraak van het Hooggerechtshof zaait opnieuw onrust in een al diep verdeeld Kenia. Volgelingen van president Kenyatta en zijn partij trokken de straat op om te vieren, terwijl aanhangers van de oppositie opnieuw fel protesteerden.

Vooral in delen van de hoofdstad Nairobi en in het westen van het land kwamen tegenstanders van de zittende president op straat. Bij het protest vielen zeker twee doden: een in een sloppenwijk van Nairobi en een in de westelijke stad Migori.  

AFP or licensors

De verkiezingen van 26 oktober volgden op eerdere verkiezingen in augustus. Zittend president Kenyatta werd toen tot winnaar uitgeroepen, een uitslag die door oppositieleider Raila Odinga werd verworpen. Hij vocht de uitslag aan bij het Hooggerechtshof, dat de verkiezing tot grote verrassing van velen nietig verklaarde wegens onregelmatigheden.  

Maar de stembusgang van oktober werd door Odinga geboycot: hij vond dat de nieuwe kiescommissie onvoldoende was hervormd om geloofwaardige verkiezingen te garanderen. Slechts 38 procent van de stemgerechtigde Kenianen bracht zijn stem uit, wat resulteerde in een overweldigende overwinning -98 procent- van Kenyatta.

De oppositiebeweging van Odinga staakt haar protest niet. Er werden al manifestaties gehouden, en bij het Hooggerechtshof waren twee verzoekschriften ingediend om ook de verkiezingsuitslag van oktober nietig te verklaren. Het Hof noemt die verzoekschriften echter ongegrond, wat betekent dat Kenyatta volgende week, op 28 november, de eed mag afleggen om zijn tweede ambtstermijn als president van Kenia op te nemen.  

Meest gelezen