AFP or licensors

Geen "Jamaica-coalitie" voor Merkel: liberale FDP stapt uit regeringsonderhandelingen

In Duitsland trekt de liberale partij FDP de stekker uit de regeringsonderhandelingen in Duitsland, wegens "onverzoenbare verschillen". Dat meldt partijleider Christian Lindner. De nieuwe wending in de onderhandelingen betekent meteen het einde van de zogenoemde "Jamaica-coalitie" die Angela Merkel voor ogen had. Hoe het nu verder moet, is onduidelijk.

Zo'n twee maanden geleden trokken de Duitsers naar de stembus. Al die tijd werd er druk onderhandeld tussen verschillende partijen. Huidig Bondskanselier Angela Merkel had een zogenoemde "Jamaica-coalitie" voor ogen: een regering met "haar" CDU, de liberale FDP en Die Grünen. 

Zondag leek een beslissende dag te worden voor de onderhandelingen. Een hele dag werd er tussen de drie partijen - en CSU, de zusterpartij van CDU - druk onderhandeld, maar over verschillende thema's kwam er maar geen akkoord. Vooral over het vluchtelingenbeleid, milieukwesties en het klimaat lagen de meningen nogal uiteen. 

Het is beter om niet te regeren dan om slecht te regeren.

Net voor middernacht werd er definitief een streep getrokken door de "Jamaica-coalitie" toen de FDP opstapte. "Er is vandaag geen vooruitgang geboekt", zegt partijleider Christian Lindner. "Na weken ligt er vandaag een papier op tafel met talloze tegenstrijdigheden, open vragen en onverenigbare doelstellingen. Het is beter om niet te regeren dan om slecht te regeren."

In een een ontgoochelde reactie zei Reinhard Bütikofer, de leider van Die Grünen,  dat de liberalen populisme boven regeringsverantwoordelijkheid kiezen.  Bovendien vond hij het niet kunnen dat Lindner eerst aan de media had laten weten dat hij uit de onderhandelingen stapte.

Wat nu?

Dé grote vraag is wat er nu zal gebeuren.  “We moeten nu nadenken over hoe het verder moet met Duitsland", reageerde een duidelijk vermoeide Angela Merkel afgelopen  nacht. "Als kanselier zal ik alles doen om te verzekeren dat dit land de komende weken goed bestuurd wordt”, voegde ze er nog aan toe.

Het zullen voor Merkel sowieso geen gemakkelijke weken worden. Ze kan nu proberen om haar huidige coalitie met de socialistische partij SPD voort te zetten. Maar meteen na de verkiezingen liet de SPD al weten dat ze voor de oppositie kiest. Een andere optie is doorgaan met een minderheidscoalitie, maar ook dat is geen evidente keuze.

Hoe dan ook liggen de kaarten in Duitsland momenteel erg moeilijk. Nieuwe verkiezingen zijn op termijn dus ook niet uitgesloten. 

Meest gelezen