Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Nog geen nieuwe verkiezingen in Duitsland, president gaat wel met partijen praten

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier nodigt de leiders van alle belangrijke partijen uit om hun verantwoordelijkheid op te nemen en mee te werken aan de vorming van een regering. Zo niet, dan worden de buurlanden ongerust, waarschuwde hij. 

"Duitsland beleeft een politieke situatie zoals die zich nog niet voorgedaan heeft in de geschiedenis van bijna 70 jaar Bondsrepubliek", zo vatte president Steinmeier de toestand samen. Gisteren heeft de liberale FDP de deelname aan de gesprekken over een nieuwe regering stopgezet. Volgens de FDP zijn de tegenstellingen met de groenen en de conservatieve CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel niet te overbruggen.

Merkel heeft verslag uitgebracht bij president Steinmeier. Die laatste wil de volgende dagen gaan praten met de voorzitters van alle partijen uit de Bondsdag met wie "overlappingen" mogelijk zijn. Dat lijkt dus in de eerste plaats gericht op de partijen die deelnamen aan het "Jamaica-overleg" (CDU/CSU, FDP en Grüne), maar wellicht ook aan de sociaaldemocratische SPD waartoe Steinmeier behoort. Waarschijnlijk slaat dat echter niet op de rechtspopulistische AfD (Alternative für Deutschland) of de extreemlinkse Linke.

Hoe dan ook sprak Steinmeier nog niet over nieuwe verkiezingen om uit de patstelling te geraken. Hij riep de politici op om goed na te denken over hun verantwoordelijkheid die ze niet zo maar terug kunnen geven aan de kiezer. De politici dienen de kiezers, niet enkel hun eigen kiezers, maar politiek overstijgt het eigenbelang, aldus Steinmeier.

Bovendien kijken de Europese buurlanden ongerust toe op wat er in de grootste economie van de EU gebeurt en ook daar moet Duitsland de verantwoordelijkheid niet ontlopen, aldus nog de president.

De SPD van Steinmeier wil niet in een regering stappen

De zinspeling op verantwoordelijkheid van Steinmeier leek dan wel verdoken kritiek op het weglopen van de liberale FDP, dat zou echter ook kunnen slaan op de sociaaldemocratische SPD van Steinmeier zelf.

Net voor die zijn toespraak gaf, bevestigde Martin Schulz, de kopman van de SPD, dat die partij er niet aan denkt om in een regering te stappen. De SPD - die nu samen regeert met de CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel - verteert nog altijd de zwaarste verkiezingsnederlaag sinds 1949.

Een voortzetting van de huidige coalitie zou nochtans kunnen. Een andere mogelijkheid is dat de conservatieven van Merkel een minderheidskabinet op de been zullen brengen, maar dat lijkt ook niet erg aantrekkelijk. Duitsland worstelt dus inderdaad met de meest ingewikkelde politieke situatie sinds de oprichting van de Bondsrepubliek in 1949, zoals Steinmeier terecht opmerkte.

 

Meest gelezen