Yorick Jansens

Genkse burgemeester: "Distantieer me van wat ik hoor in Nieuwsuur en ga niet mee in polariserende tweets en commotie"

De Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V) is niet ingenomen met de heisa die is ontstaan na een reportage van Nieuwsuur over een lezing door twee conservatief-islamitische moslims in het Genkse stadhuis, eind september. Hij neemt afstand van een aantal dingen die hij in de reportage heeft gehoord, maar zegt er meteen bij dat de Genkse politie heeft vastgesteld dat de boodschap op die avond wel gematigder klonk dan de reportage aangeeft. Daarnaast ergert hij zich aan polariserende tweets en de media-commotie die is ontstaan.

"Genk staat voor een respectvolle samenleving. Respect voor de andere, voor elkaar. Ik wil me dan ook duidelijk distantiëren van wat ik in het filmpje van Nieuwsuur hoor vertellen", schrijft Dries in een post op Facebook. "Wij staan voor respect voor elkaar en dus ook respect voor vrouwen. En ik luister ook graag naar muziek en heb daarnaast respect voor ieders muziekkeuze."

Er was geen indicatie dat deze sprekers haat zouden prediken of tot geweld zouden oproepen

Burgemeester Wim Dries (CD&V) van Genk

De burgemeester wijst er ook op "dat iedere erkende culturele groepering of organisatie die zich al dan niet beroept op een bepaalde strekking, de infrastructuur die beheerd wordt door de overheid moet kunnen gebruiken" en verwijst naar de wet van 16 juli 1973 ter bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen. Bovendien verbiedt de wet zich te mengen in de programmering of de inhoud van de activiteiten die plaatsvinden in de gemeenschapsinfrastructuur, zegt hij.

Hij herhaalt dat de sprekers vooraf zijn gescreend. "Er was echter geen indicatie dat deze sprekers haat zouden prediken of tot geweld zouden oproepen en dus was er voor mij ook wettelijk geen grond om deze activiteit te verbieden."

Niet geïnformeerd over eventuele problematische inhouden door de bevoegde instanties uit Antwerpen, waar dezelfde spreker op 19 september een lezing gaf

Burgemeester Wim Dries (CD&V) van Genk

"Ik werd overigens ook niet geïnformeerd over eventuele problematische inhouden door de bevoegde instanties uit Antwerpen, waar dezelfde spreker op 19 september een lezing gaf, ook in een stedelijke infrastructuur", voegt hij er fijntjes aan toe.

Dries verwijst hier naar een lezing op die dag in het stedelijke ontmoetingscentrum "Den Tir", in Antwerpen. Daar heeft Ali Houri of broeder Alkhattab - een van de sprekers in Genk - op 19 september een bijeenkomst toegesproken. "Leer hoe de Profeet omging met situaties en mensen waarmee wij vandaag de dag nog steeds volop te maken krijgen", luidde de baseline op de flyer. Het reglement van "Den Tir" stipuleert dat "levensbeschouwelijke activiteiten, erediensten en religieuze activiteiten" niet kunnen in het Gemeenschapscentrum.

Ik weiger mee te gaan in iedere polariserende tweet met bijhorende media-commotie

Burgemeester Wim Dries (CD&V) van Genk

"Onze politie was die avond ook aanwezig om hun beeldvorming rond de vereniging en de sprekers nog scherper te kunnen stellen en toekomstige adviezen met betrekking tot lezingen of activiteiten van deze vereniging al dan niet bij te stellen", schrijft Wim Dries nog. "Ik verneem dat de boodschap wel wat gematigder was dan het filmpje laat uitschijnen."

Dries besluit met een sneer naar staatssecretaris en lokaal N-VA-boegbeeld Zuhal Demir, die de bal aan het rollen bracht met een tweet. "Ik weiger mee te gaan in iedere polariserende tweet met bijhorende media-commotie. Wij werken in Genk iedere dag heel hard aan onze boeiende en mooie samenleving en zullen dat blijven doen."

Meest gelezen