Foto: Al Qiblah/Facebook

Genkse organisatie "Al Qiblah - Het Kompas" reageert: "Wij zijn radicaal tegen oproepen tot haat en verdeeldheid"

De Genkse organisatie Al Qiblah/Het Kompas zegt de polariserende communicatie te betreuren rond het evenment dat ze in het Genkse stadhuis heeft georganiseerd. Volgens haar zijn de woorden van de sprekers op het evenement door de reportagemakers van Nieuwsuur uit hun context gerukt. Al Qiblah zegt als organisatie net een verbindende boodschap te willen brengen, maar vindt dat die nu wordt verwrongen en politiek wordt gerecupereerd.

"We zijn er het hart van in dat de verbindende en positieve boodschap die wij als vrijwilligersorganisatie willen brengen, in de reportage zo verwrongen wordt", meldt de organisatie in een persmededeling. "We waren net fier dat er vanuit de media eindelijk interesse was voor dié boodschap. Ook dat dit politiek wordt gerecupereerd, op nog geen jaar voor de verkiezingen, is triestig, onnodig polariserend en het tegengestelde van wat wij als vereniging beogen."

"Onze vereniging is opgericht omdat we merken dat veel jongeren zoekend zijn naar richting en waarden in de samenleving. Daarom dat we deze activiteiten organiseren", aldus Al Qiblah.

"De voormalige rapper Salah Edin, die in de reportage te zien is, komt uit een muziekmilieu waar op bijzonder onrespectvolle manier over vrouwen wordt gesproken, waar drugs en alcohol worden verheerlijkt en zelfs tot geweld wordt opgeroepen. Zijn emotionele oproep “tegen muziek” moet in diè context gezien worden. Maar dát toont de reportage niet."

De suggestie dat ze zou staan voor een ongelijke behandeling van mannen en vrouwen noemt Al Qiblah absurd. "Als gemengde organisatie staan wij voor sterke en positieve vrouwen én mannen. Op onze evenementen laten we steeds de keuze voor mannen en vrouwen om apart te zitten (in eenzelfde zaal) maar er is ook altijd een gemixt deel. Ook op de receptie en tijdens de pauze lopen beide seksen gewoon door elkaar. Ons bestuur bestaat zelfs uit méér vrouwen dan mannen…"

Uit onderstaande foto blijkt overigens dat de aanwezigen niet verplicht waren om apart te gaan zitten.

Lees verder onder de foto.

"Het enige waar wij radicaal in zijn, is onze weerstand tegen uitspraken die oproepen tot haat en verdeeldheid", klinkt het nog.

Meest gelezen