Grimbergen geeft negatief advies aan Eurostadion

De gemeente Grimbergen heeft aan de Vlaamse overheid een negatief advies afgeleverd voor de bouw van het Eurostadion. "De buurtweg bestaat nog steeds, dus er is op zijn minst al een formeel probleem", zegt de Grimbergse burgemeester Marleen Mertens. 

Het schepencollege van Grimbergen kwam maandagmiddag bijeen om de bezwaarschriften te evalueren en te bepalen wat het standpunt van de gemeente zou worden. Uiteindelijk stemden 6 schepenen (CD&V en Groen) voor een negatief advies, 2 schepenen (Open VLD) waren het daar niet mee eens (1 schepen was afwezig). "Niet alleen de buurtweg is een probleem",  zegt Grimbergs burgemeester Marleen Mertens (CD&V). "We zijn ook van oordeel dat de overlast in allerlei aspecten te zwaar doorweegt: milieu, mobiliteit en vooral stedenbouw."

De overlast weegt in allerlei aspecten te zwaar door: milieu, mobiliteit en vooral stedenbouw...

"In het ruimtelijk uitvoeringsplan is vastgelegd hoeveel plaats er is voor kantoorruimte, voor recreatie, voor wonen, enzovoort...En dit project overschrijdt die vastgelegde oppervlakte", zegt Mertens. 

Projectontwikkelaar Ghelamco is niet onder de indruk van het negatieve advies. "Dit ligt helemaal in de lijn van de verwachtingen", zegt Philip Neyt, bestuurslid en woordvoerder van Ghelamco in dit dossier. "De gemeentepolitici gaan een jaar voor de verkiezingen niet plots voorstander worden van een groot project en zo lang de buurtweg in de atlas van buurtwegen staat, hebben ze een gedroomd formeel probleem."

Het advies van Grimbergen is maar één van de vele adviezen die de Vlaamse overheid moet verwerken...

"Trouwens, het advies van Grimbergen is maar één van de vele adviezen die de Vlaamse overheid moet verwerken", vervolgt Neyt. "Er is ook Fluxys, Belgocontrol, mobiliteit, wegen en verkeer, enzovoort...Grimbergen is niet de vergunning verlenende overheid, dus hun advies zal alleen weerhouden worden als het goed geargumenteerd is en de vorige keer was dat alvast niet het geval."

De Vlaamse overheid heeft tot eind januari de tijd om een beslissing te nemen over de zogenaamde omgevingsvergunning voor de bouw van het Eurostadion. Het is Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege die het dossier in handen moet nemen. "We hopen dat er al sneller een beslissing komt over de buurtweg, want ook daarover moet Schauvliege een beslissing nemen", zegt Philip Neyt van Ghelamco. "Op 7 december komt de UEFA samen om te beslissen of Brussel nog kandidaat blijft om de openingswedstrijd van het Europees Kampioenschap in 2020 te organiseren. Maar als de buurtweg dan nog niet afgeschaft is, liggen de kaarten toch een pak minder gunstig."

Meest gelezen