Amsterdam rijft Europees Geneesmiddelenagentschap binnen, Parijs de Europese Bankenautoriteit

Het Europees Geneesmiddelenagentschap verhuist van Londen naar Amsterdam, de Europese Bankenautoriteit van Londen naar Parijs. Dat hebben de 27 ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie beslist via twee geheime stemmingen in verschillende rondes. De verhuisoperatie is een gevolg van de brexit.

Er waren 16 landen kandidaat om het Geneesmiddelenagentschap te huisvesten. Ook ons land was in de running, maar Brussel kreeg bij de eerste stemronde maar 5 stemmen. Brussel was trouwens nooit echt een kanshebber omdat hier sowieso al veel Europese instellingen gevestigd zijn.

Na drie rondes bleken Amsterdam en Milaan 13 stemmen te hebben. Eén land heeft zich dus onthouden. Een loting moest uitsluitsel brengen, en Amsterdam kwam als winnaar uit de bus. Het personeel van het Geneesmiddelenbureau had overigens zelf al aangegeven dat ze liefst naar Amsterdam wilde verhuizen. 

De Europese Bankenautoriteit, dat ook uit Londen moet verhuizen, krijgt de Franse hoofdstad Parijs als nieuwe vestigingsplaats. Parijs won het pleit van de Ierse hoofdstad Dublin. Ook hier greep Brussel naast de prijzen.

Meest gelezen