AFP or licensors

Inwoners van Lesbos staken: "Lesbos is een eiland, geen gevangenis"

Op het Griekse eiland Lesbos zijn overheidsinstellingen en winkels vandaag de hele dag dicht gebleven. De inwoners protesteren tegen het verdrag dat de EU met Turkije heeft gesloten. Door dat verdrag is Lesbos verworden tot een "gevangenis" voor migranten en vluchtelingen, zeggen ze. "We kunnen het niet meer aan", zegt de burgemeester. "Lesbos bevindt zich in een noodtoestand."

Winkels, scholen, overheidskantoren: ze hielden vandaag de deur dicht op Lesbos. Burgemeester Spyros Galinos van het Griekse eiland had opgeroepen tot de algemene staking. Hij slaat alarm omdat de toestand in de vluchtelingenkampen dramatisch is.

In de buurt van de hoofdstad Mytilini zitten 8.500 asielzoekers samengepropt in opvangcentra die eigenlijk maar geschikt zijn voor 3.000 mensen. Regelmatig breken er onlusten uit in de overvolle centra, waar de levensomstandigheden penibel zijn. Met de winter voor de deur, dreigt de toestand nog te verslechteren.

Onze boodschap is duidelijk: Wij kunnen het niet meer aan

Burgemeester Galinos van Lesbos

De eilandbewoners vragen niet dat de migranten worden teruggestuurd, maar dat hun aantal wordt beperkt tot 4.000. Ze willen dat het vasteland ook meer asielzoekers opvangt. "Dat zij worden vastgehouden op de eilanden, is een interpretatie die de regering geeft aan het verdrag van de EU met Turkije", zegt burgemeester Galinos. "Lesbos verandert van een 'eiland van solidariteit' in een 'gevangeniseiland'.

Onze boodschap vandaag is duidelijk: wij kunnen het niet meer aan. Lesbos verkeert in een noodtoestand."

AFP or licensors

De grote toestroom van migranten en vluchtelingen op de Griekse eilanden werd vanaf het voorjaar van vorig jaar teruggedrongen door het verdrag dat de EU sloot met Turkije. Wie illegaal via Turkije naar de Griekse eilanden komt en niet in aanmerking komt voor asiel, wordt teruggestuurd. Maar het verwerken van de asielaanvragen neemt veel tijd in beslag. Terwijl ze wachten op een antwoord, zitten duizenden migranten vast op Lesbos en enkele andere Griekse eilanden voor de Turkse kust. 

Het aantal migranten dat de Egeïsche Zee oversteekt, is trouwens opnieuw aan het toenemen. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR maakten in de afgelopen zomermaanden juli, augustus en september meer dan 10.000 mensen de oversteek, ruim een kwart meer dan in dezelfde periode in 2016.

Meest gelezen